Dobra knjiga u dobrom društvu

29.03.2023.

20:30

Autor: HTV/Dnevnik/IMS/Tamara Džebić Šaljan/E.P.C.

Projekt "Dobra knjiga u dobrom društvu"

Projekt "Dobra knjiga u dobrom društvu"

Foto: HTV / HRT

Dugo se već govori i predviđa da će elektronička knjiga polako preuzimati primat nad tiskanom knjigom, no to se ipak nije dogodilo, a čini se da i neće. Najnovija istraživanja diljem svijeta pokazuju da potražnja za tiskanom knjigom raste, što je, među ostalim, rezultat uspješnih kampanja za poticanje čitanja. "Dobra knjiga u dobrom društvu" novi je inovativan projekt poticanja čitanja, koji u središte pozornosti stavlja razvijanje kulture dijaloga i međusobnog prihvaćanja.

Čitanje = komunikacija = dijalog 


- Naša ideja kojom smo se vodili kada smo osmišljavali ovaj projekt jest čitanje jednako komunikacija jednako dijalog. Dakle, da biste mogli komunicirati, morate čitati, a da bi mogli razgovarati morate i čitati i komunicirati, objasnila je Snježana Bahtijari, voditeljica projekta "Dobra knjiga u dobrom društvu".


Projekt okuplja najširi krug intelektualaca od kojih svatko na svoj način promišlja o čitanju i načinu na koji jedino kontinuirano čitanje može odgovoriti na potrebe današnjeg društva, a to je razumijevanje.


- Čitanje vježba mozak, znanstveno dokazano doprinosi boljem pamćenju, dok čitate vaše sinapse rade bolje, manje ste podložni demenciji, manje ste podložni raznim stresovima i za to postoje znanstveni dokazi, ističe Danica Ramljak, viša savjetnica Svjetske banke za znanost i obrazovanje.


- Moj je dojam da se knjige ponovno vraćaju u modu i unatoč svekolikoj digitalizaciji, knjiga je ipak najveća riznica mudrosti, znanja i inspiracije. I ono što danas ovdje na poseban način želimo naglasiti jest da knjiga, osim što nam otkriva neke nove svjetove, poziva na dijalog, kaže Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih zannosti u Zagrebu.


A upravo su, čini se, dijalog i komunikacijske vještine sve više na kušnji kod mlađe populacije koja često komunicira tipkajući po ekranu. I dovoljno im je samo nekoliko slova.


- Jako je teško, to je vrlo izazovno vratiti njih natrag. Vrlo često je to neka prisila, da li prisila roditelja ili škole, međutim jako je važna uloga roditelja kad se djeci krene čitati prije spavanja, izjavio je Hrvoje Josip Balen, suosnivač i član uprave Visokog učilišta Algebra.


Nakon Zagreba, projekt "Dobra knjiga u dobrom društvu" seli se u Split, Rijeku i Osijek gdje će, uz potporu Ministarstva kulture i medija, s ljudima iz tih sredina nastaviti poticati čitanje putem kulture dijaloga. 
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!