19:50 / 25.11.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/B.A./HRT

U zaleđe Šibenika zbog mladog chefa dolazi sve više ljubitelja hrane

Mate Sučić

Mate Sučić

Foto: Dnevnik / HRT

U zaleđe Šibenika, u Mirlović Zagoru, zbog jednog mladog chefa dolazi sve više ljubitelja hrane. Privlači ih tradicionalnim jelima, pripremljenima na moderan način. 

Kune se u lokalno, pa gostu posluži ono što raste i pase u Zagori. Ima ona što ponuditi, složit će se i kuhari i gurmani.


- Svi naši proizvodi su domaći, uzgojeni na našem OPG-u, kaže Mate Sučić, kuhar i vlasnik konobe.


Za gastronomiju kažu da je pokretač domaće proizvodnje. U pravu su - reći će i Mate!


- Uberemo svježe ujutro i popodne je već na stolu - gosta dočeka apsolutno svježa namirnica, kaže.


A gosti to cijene! Pa ono čega sam nema - nabavi kod susjeda. "Umrežen" je sa svim lokalnim OPG-ovcima. Sada i oni lakše svoj proizvod prodaju.


Predstavlja, promovira i čuva u svojoj konobi lokalnu gastro baštinu, ali je, ističe, i prilagođava 21. stoljeću.


- Dajemo ipak jedan "touch", jedan "twist" modernog, da osjeti da je nešto drugačije, objašnjava Mate.


- Iz te namirnice izvlačim sto posto, što se kaže, a da je na prvu okus "boom", dodaje.


Enogastro baština, znaju i Drnišani, najbolji je promotor destinacije. Zato se i hvale njome na sva usta.


- Ona je, mogli bismo tako reći, svojevrsni mamac za veliki broj turista, kaže Ivana Menđušić, direktorica TZ-a Drniša.


- Ovdje ne govorimo samo o drniškom pršutu, već i o dalmatinskoj panceti, pečenici, dalmatinskoj janjetini, našoj poznatoj peki, dodaje.


A zbog jela s potpisom voze mnogi kroz ljuti dalmatinski krš.  


- Hrana je fantastična bez daljnjega, svaka riječ je suvišna, rekla je jedna gošća. 


Otvaranje je konobe, kažu domaći, demografsko-socijalna mjera - radno mjesto, i to na kućnom pragu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!