"Jednostavne namirnice, što manje začina" - tajne francuskog chefa

20.11.2021.

07:51

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/B.A./HRT

U Akademiji mediteranske kuhinje sve pršti mirisima i okusima

U Akademiji mediteranske kuhinje sve pršti mirisima i okusima

Foto: Dnevnik / HRT

Desetak kuhara iz zemlje i inozemstva ovih dana u Splitu uči o kulinarskim tajnama najpoznatije francuske škole visoke gastronomije. Njima se koriste i šefovi najboljih francuskih restorana, onih s tri Michelinove zvjezdice kakvih u Hrvatskoj - još nema.

U Akademiji mediteranske kuhinje sve pršti mirisima i okusima. Majstor francuske kuhinje objašnjava, kolege kuhari pažljivo slušaju. Pripremit će zanimljiva jela.

- Kuhamo malo dagnji s bijelim vinom, a mi ih volimo spojiti s prženim krumpirom. Sviđa nam se kako se slažu okus takvog krumpira, njegova tekstura i okus dagnje, objašnjava chef Florian Gravelle (Ecole Ducasse, Pariz). Tridesettrogodišnji Francuz koji u školi predaje deset godina pokazao je kako napraviti osušen ili hrskav krumpir, sok, čips ili čvarke od krumpira. 

Angelo Arsovski kaže da je došao iz Praga, gdje živi i radi već 15 godina. Planira ostati u Hrvatskoj i raditi u Cavtatu. Vjeruje da će iskoristiti puno toga što je ovom prilikom naučio. 

- Podrijetlom sam iz Francuske iz Pariza, živio sam u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada sam u Splitu. Vrlo je osvježavajuće ponovno osjetiti klasičnu francusku kuhinju koju poznajem i volim od djetinjstva, kaže Alexander Ange.

Domaće, jednostavne namirnice, što manje mijenjanja osnovnih okusa i upletanja začina bit je pariške škole kuhanja čiji se recepti jedu u najfinijim restoranima. To su znanja koje će ovi kuhari uskoro pripremiti i u hrvatskim restoranima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!