Desetak kuhara iz zemlje i inozemstva ovih dana u Splitu uči o kulinarskim tajnama najpoznatije francuske škole visoke gastronomije. Njima se koriste i šefovi najboljih francuskih restorana, onih s tri Michelinove zvjezdice kakvih u Hrvatskoj - još nema.
U Akademiji mediteranske kuhinje sve pršti mirisima i okusima. Majstor francuske kuhinje objašnjava, kolege kuhari pažljivo slušaju. Pripremit će zanimljiva jela.
- Kuhamo malo dagnji s bijelim vinom, a mi ih volimo spojiti s prženim krumpirom. Sviđa nam se kako se slažu okus takvog krumpira, njegova tekstura i okus dagnje, objašnjava chef Florian Gravelle (Ecole Ducasse, Pariz). Tridesettrogodišnji Francuz koji u školi predaje deset godina pokazao je kako napraviti osušen ili hrskav krumpir, sok, čips ili čvarke od krumpira.
Angelo Arsovski kaže da je došao iz Praga, gdje živi i radi već 15 godina. Planira ostati u Hrvatskoj i raditi u Cavtatu. Vjeruje da će iskoristiti puno toga što je ovom prilikom naučio.
- Podrijetlom sam iz Francuske iz Pariza, živio sam u Sjedinjenim Američkim Državama, a sada sam u Splitu. Vrlo je osvježavajuće ponovno osjetiti klasičnu francusku kuhinju koju poznajem i volim od djetinjstva, kaže Alexander Ange.
Domaće, jednostavne namirnice, što manje mijenjanja osnovnih okusa i upletanja začina bit je pariške škole kuhanja čiji se recepti jedu u najfinijim restoranima. To su znanja koje će ovi kuhari uskoro pripremiti i u hrvatskim restoranima.