Od danas pa do 28. studenog održavaju se Nacionalni dani Okusa hrvatske tradicije. U više od 100 restorana koji imaju certifikat Okusa tradicije diljem zemlje gosti će moći kušati slijed od tri tradicijska jela. U akciju se uključila i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.
Domaća krem juha od vrganja i buče, njoki s medaljonima u umaku od vrganja te kroketi sa zapečenom piletinom iz krušne peći u umaku od vrhnja samo su dio jela koje nude u jednome od 4 bjelovarska restorana uključena u akciju.
- Mi imamo tu sreću što imamo domaći sir, domaće vrhnje, domaću buču. Baziramo se na domaćem, a OPG i naša tržnica je obogaćena dosta s proizvodima. Tako da, teško je ali ima tijekom godine kad se mogu pribaviti te domaće namirnice, objašnjava Rea Paripović, restoran Bjelovar.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u akciju se uključilo 13 restorana koji nude domaća tradicijska jela specifična za taj kraj.
- I da oni budu prisutni, ne samo tijekom ova dva tjedna koja su sad u tijeku, nego cilj je i promocija tradicionalnih jela koja su subjekti sami ponudili da budu na meniju, ali da ona u ostatku godine mogu ostati u ponudi tih subjekata, rekao je Marcel Medak, direktor TZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije.
Gastronomija je mnogim gostima motiv za putovanja, a ovo je prilika za otkrivanje domaćih jela prepoznatljivih za pojedina područja. Nastavak je to akcije započete prije tri godine.
- Dobro je zato što dolaze ljudi izvan naše županije. Odazvali su se i poslije samog projekta, trajali su menui i tijekom cijele godine, ističe Rea Paripović.
Tri slijeda tradicijskih jela u akciji se mogu odabrati od 75 do 195 kuna, a želja je razviti ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!