Umjetnička djela od autootpada

29.11.2021.

13:31

Autor: Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Umjetnik Mili Klečak otpad pretvara u ukras

Umjetnik Mili Klečak otpad pretvara u ukras

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Dok se u filmovima automobili transformiraju u superjunake, u Konavlima se stari automobili pretvaraju u velike umjetničke instalacije. Donosimo priču o Miliju Klečku, samoukom umjetniku koji od autootpada stvara umjetnička djela, koja promatrače najčešće ostavljaju bez riječi.

Varenjem ili brušenjem autootpad postaje umjetnost. Sve svoje instalacije Mili je napravio iz glave, bez skice ili plana.


-Trebaš imati nešto u sebi, trebaš biti rođen za nešto. Škole su jedno, praksa je drugo, nešto što je tebi Bogom dato - to je to! Tako da, od nečeg malog doći do skulpture, mislim da je to jednostavno vizija i ono što ti imaš u sebi, kaže umjetnik Mili Klečak.


Sve počinje traženjem dijelova za rad, što do sada nije bio problem.


 - Dosad sam uspio nalaziti dijelove, nadam se da ću i dalje uspjeti, ali kako dolazi nova generacija automobila i plastike, sve je teže pronalaženje dijelova za rad. Ako ne budem imao dijelova, s obzirom na to da želim nastaviti ovaj posao, možda ću nabaviti nekakav aparat za plastiku pa da i to uspijem iskoristiti, rekao je umjetnik.


Stara vespa tako je postala cvijet, a najnovije djelo je morski konjic viši od 5 metara i teži od 200 kilograma. Postavljen je u dubrovački akvarij, koji se trenutno obnavlja, a vrata bi trebao otvoriti do konca godine.


Djelima je ugodno iznenađen i Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje.


Možda i najteži dio posla bio je donijeti instalaciju iz Konavala do samog akvarija. Premda konjica nikada nije vidio uživo, Mili je sve radio prema fotografijama. 


- Treba ga zamisliti u prostoru i sve dlačice ili bodljice treba zamisliti kako se ponašaju u moru dok se on pokreće, kaže Mili, a svoj rad i precizno varenje uspoređuje s konvoskim vezom.


Mili ne miruje, dok čeka da akvarij otvori svoja vrata i prve reakcije, i dalje svakodnevno stvara. Otpad pretvara u ukras.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!