07:00 / 05.05.2021.

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Unutar dubrovačkih zidina urušila se napuštena kuća

Unutar dubrovačkih zidina urušila se napuštena kuća

Unutar dubrovačkih zidina urušila se napuštena kuća

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Zlatarskoj ulici unutar dubrovačkih zidina urušila se kuća u kojoj već desetljećima nitko ne živi i objekt propada. Na sreću, nitko od stanara i prolaznika nije nastradao, a inače frekventna ulica sada je ograđena za prolaznike, no, stanari nemaju izbora.

U trenutku urušavanja kuće u povijesnoj jezgri, koja je već godinama u derutnom stanju, samo srećom nitko nije ozlijeđen.

- Jednostavno se počelo urušavat odozgor, svi podovi redom. To je bilo kao potres. Tu smo se izmakli i onda je kroz prozore izašla prašina i ova stakla koja još uvijek stoje na ulici, kako se u ovom gradu nitko o ničemu ne brine, prepričava Nikša Vierda, stanar Zlatarske ulice.

Riječ je o privatnoj kući pa su komunalni redari postavili trake i znakove zabrane kretanja prolaznika jer opasnost i dalje prijeti.

- Pokrenut je upravni postupak sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji koji dalje se predaje Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku s obzirom da je njihova nadležnost za objekte unutar povijesne jezgre, izjavila je Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Vlasnik kuće ima 30 dana za otklanjanje opasnosti ili osiguravanje područja. U protivnom to će učiniti Grad na račun vlasnika. Stanari Zlatarske ulice su ogorčeni.

- Mogli su do sad barem staviti skele, očistiti ili nešto napraviti, jer gore još jedan zid visi koji mi može svaki čas past na glavu jer tu živim, moram tu proći, kaže stanar Nikša.

Nažalost, ovo nije jedini napušteni objekt u dubrovačkoj povijesnoj jezgri u iznimno lošem stanju. Za neke su pokrenuti i upravni postupci.

- Imamo nekih 4-5 postupaka trenutačno u tijeku, s tim da su neki već okončani, odnosno vlasnici su postupili po nalogu komunalnog redarstva kako bi se spriječilo eventualno urušavanje i ozljeđivanje prolaznika, rekla je Aksić Vitković.

Jer neodgovornost i nebriga mogu imati tragične posljedice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!