Upoznajte Dubravku Kolanović - volonterku i ilustratoricu koja je oduševljena Afrikom

08.02.2022.

09:32

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro,Hrvatska/I.Z./HRT

Dubravka Kolanović

Dubravka Kolanović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dubravka Kolanović više od dva desetljeća surađuje s UNICEF-om. Volontirala je diljem svijeta nastojeći pridonijeti očuvanju prirode i divljeg života. A njezina priča počinje na studiju umjetnosti i dizajna u Americi. Tada kao studentica osvaja prvu nagradu na natječaju za ilustratore. Dubravkina priča bogatstvo je osobnog iskustva. 

- Glavna nagrada natječaja je bila izdavanje slikovnice. Tako je onda krenuo u tom smjeru moj život i karijera. Zapravo, ilustracija je za mene izražavanje nekih mojih životnih iskustava, jednom riječju, moj život. Mislim da je ilustracija danas, hajdemo reći, u razdoblju umjetnosti raznih previranja i najnovijih trendova i pravaca, zapravo ostala jedna oaza lijepe umjetnosti. Ideje za tekst nastaju iz stvarnog života, iz onog što se meni dešava, iz nekakvih mojih iskustava, rekla je ilustratorica Dubravka Kolanović.

A njih uistinu nije nedostajalo.

- Dvadeset godina volontiram po cijelom svijetu. Priroda i životinje, to je nekako moja druga strast, ljubav uz umjetnost. Pokušavam na jedan način to povezati kroz priču, sliku. Jedna od mojih prvih slikovnica, koja je nastala nakon mog puta u Afriku, je slikovnica o slonu. Slonovi su moja velika ljubav i najdraže životinje, poručila je Kolanović.

Afrika je na različite načine obilježila Dubravkin život.

- Ja sam oduševljena tim kontinentom, tom prostranošću, tom prekrasnom prirodom. Prvi puta sam bila vrlo mlada, jako me potreslo to siromaštvo, vidjela sam djecu, bila su toliko vesela, lijepa, draga, a zapravo nisu imala nikakve perspektive u životu, to strašno siromaštvo. Zapravo i glad i ja sam tad nekako sebi zacrtala da ću ja svoju obitelj proširiti tako da još jednom djetetu dam šansu i tako smo došli do Dorcas, naglasila je ilustratorica. 

Već su četiri godine obitelj. Dorcas je vesela, radoznala i darovita djevojčica.

- Dorcas je inače porijeklom iz jednog afričkog plemena Tabwa, iz DR Kongo, to pleme je poznato po svojoj umjetničkoj tradiciji, oni rade krasne maske od drva, tako da Dorcas ima u sebi isto tu jednu umjetničku žicu, ja i ona puno vremena provodimo skupa crtajući i stvarno ima smisla, istaknula je Kolanović.

Imali smo to prilike i sami vidjeti.

- To su dvije patke i labud i plamenac. Volim crtati, zato što i moja mama crta, rekla je Dorcas Kolanović.

I njoj je najdraža slikovnica o slonovima, zapravo, najdraži joj je onaj najmanji.

- Najviše mi se sviđa onaj slonić koji kasni, jer i ja nekad kasnim, dodala je Dorcas.

Treba se ipak još na trenutak vratiti poslu.

- Mogu reći da sam jako ponosna na svoju suradnju s UNICEF-om. To je suradnja koja traje dvadesetak godina, svoju prvu čestitku izdala sam s dvadeset i nešto godina, nakon čega sam napravila plakate, preko šezdesetak slikovnica i kolekcija. Zapravo sam najviše ponosna na činjenicu da je jedna od mojih božićnih kolekcija "Magical Christmas" najprodavanija kolekcija božićnih čestitki u povijesti UNICEF-a, rekla je Dubravka Kolanović.

Dubravka surađuje s izdavačkim kućama iz brojnih zemalja svijeta, njezine knjige prevedene su na petnaestak jezika, pa joj tako i reakcije čitatelja stižu iz za nas egzotičnih krajeva. Ne putuju samo njezini likovi, u putovanjima i Dubravka pronalazi vrelo nadahnuća. 

- Obišla sam svih sedam kontinenata, vidjela prekrasnih stvari, na putovanjima sam iskusila zapravo mnogo priča, koje sam kasnije pretočila u svoje slikovnice. Slikovnica "Svjetlost", koja je nastala nakon mog puta na Antarktiku, a izašla je u Japanu. Putovanje na Antarktiku je zasigurno jedno od najljepših iskustava u mom životu, ta tišina, taj mir, zapravo ta moć prirode koju sam imala prilike iskusiti, poručila je ilustratorica.

Ljubav prema prirodi i životinjama pretočila je u aktivizam. Još jedan važan dio Dubravkina života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!