Za hrabru Viktoriju i njezina sina Lea svaki dan je borba

18.01.2023.

08:06

Autor: Zrinka Perić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/IMS

Viktorija Matin

Viktorija Matin

Foto: HTV / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju priznanje ''Ponos Hrvatske''. Hrabre, dobre i poštene nagradit ćemo 18. put! Svečanost dodjele održat će se 4. veljače ovdje na Prisavlju, a do tada, svakoga dana u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljamo dobitnike priznanja - danas je to Viktorija Matin iz Vukovara.


Osmijeh na Leovu licu njegovoj majci Viktoriji i najtmurniji dan u šareno oboji. Kad je sretan, glasno se smije i tako joj pokazuje da je voli. Jer Leo od rođenja ne govori.

- Jednostavno sam se nadala, naravno, kao i svaki drugi roditelj, da ću dobiti zdravo dijete. Uvijek sam maštala da će biti rukometaš i, naravno, da ga naučim sve one finte i cake kao trener. Leo je rođen iz uredne trudnoće, ali nastale su komplikacije na samom porodu. Kad su mi rekli da će imati cerebralnu paralizu imaš samo sliku djeteta u kolicima ili čovjeka u kolicima, zapravo ne znaš što sve taj život čini i vrlo brzo sam saznala da smo u svemu tome sami, priznaje Viktorija Matin, predsjednica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići".

Život im je bio borba iz dana u dan. Da bi svoje dijete liječila, za nju nisu postojale granice.

- Sve terapije na koje sam ga vodila plaćala sam privatno. Isto tako sam pravila humanitarne akcije, vodila ga svugdje, u Rusiju i Njemačku, na privatne terapije. Tako da sam u principu bila vrlo često gladna i željna svega, ali je Leo imao sve, kaže Viktorija Matin.

Budući da u Vukovaru nije postojalo ništa slično, osnovala je Udrugu Vukovarski leptirići.

- Pružamo različite socijalne usluge iz domene psihosocijalne podrške poput logopedske terapije, neurofeedbacka senzorne integracije, vježbe svakodnevnih vještina, kineziterapije i psihološke podrške, tako da nam doista gravitiraju djeca iz cijele Slavonije, kaže Viktorija Matin.

Ovim mališanima i njihovim majkama ona je danas drugi dom.

- Leo zbog svoje dobi ne pohađa dosta terapija ovdje, ali Viktorija se i dalje bori za nas. Bez obzira što su samo naša djeca ovdje, kaže Anamarija Vulić.

- U kojem god trenutku da se obratiš, možeš se osloniti na nju. Ona je primjer, i majka i prijateljica i djelatnica. Ona nas tjera da se borimo za našu djecu, kaže Biljana Savurdić.

Unatoč teškoj dijagnozi, zbog koje je prošla 16 kemoterapija, Viktorija je uspjela oko sebe okupiti vrijedne ljude te stvoriti mjesto gdje svako dijete s teškoćama dobije svoju priliku i nadu.

- Ponekad nismo ni svjesni potencijala koji taj rad s djecom ima dok ona ne dođe i ne prezentira i ne kaže: "Imam ideju, mogli biste završiti ove eduakcije, jačati svoje kapacitete pa ćemo raditi ove aktivnosti s djecom". Sve ono što ona zna o razvojnim teškoćama djece koja ovdje dolaze, to je nešto nevjerojatno, kaže Nina Cvetković, djelatnica Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići".

- Prije pet godina smo muž i ja ostali bez posla i ona je bila ta koja je otvorila vrata i dala podršku. Rekla je: "Roditelji naše djece neće ostati bez kruha". Ja sam zaposlenica u ovoj Udruzi, spremačica, kaže Biljana Savurdić.

Žena je to iza koje su sati i godine mukotrpnog rada, a sve da bi svoj djeci omogućila potrebne terapije.

- Hrabra žena, borac. Kako se bori za svoje, tako se bori i za nas i za udrugu, kaže Firuza Sharipova.

Viktorija Matin humana je, hrabra te borbena žena i majka. Zaslužila je da njezino ime zna cijela Hrvatska.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!