Obnavlja se legendarna zadarska skakaonica

16.02.2023.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Zadarska skakaonica odlazi u obnovu

Zadarska skakaonica odlazi u obnovu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zadarska ruzinava skakaonica, jedinstvena na Jadranu, ima više od šezdeset godina. Nagrizena morem, solju i zubom vremena, konačno je dočekala "ušminkavanje". Radovi stoje više od 800 tisuća kuna i trebali bi biti gotovi do svibnja. 

Vjerovali ili ne, osamdesettrogodišnji Petar Butić do prije tri godine skakao je na "lastu" s takozvane desetke. Skakaonica i bazen jednostavno su njegov život. Na ovom je kultnom zadarskom mjestu svaki dan.

- Do svoje osamdesete sam skakao s deset metara svaki dan, rekao je Petar Butić. 

Staroj dami više je od šezdeset. Razni su skokovi, prisjeća se gospodin Petar, privlačili i djevojke u njegovoj mladosti.

- Cure su nama dolazile, bili smo im uzor i one su skakale, tako smo privukli dosta cura, objasnio je.

Praćenje radova uz kavu 

Gospođa Tahita pomno, svakoga jutra uz kavicu, prati radove na skakaonici. I ona je nekoć s nje skakala.

- Sad mi je sin zabranio, da ga ne sramotim. Kaže nemoj skakati, osramotit ćeš me, kazala je Tahita Srzentić.

Zadarska "ruzinava" ljepotica napokon se obnavlja. Trebala je već u rujnu. No, nitko se nije javio na natječaj. Zadranima je bitno da ostane ista, zato velikih preinaka neće biti.

- Neće biti nekih velikih izmjena što se tiče izgleda. Naši su građani emotivno vezani uz samu skakaonicu. Mogu najaviti da ćemo nakon tih radova zamijeniti i ploče na južnom dijelu bazena, kamene ploče, poručila je Dina Bušić, zadarska pročelnica za sport.

Iako jedinstvena skakaonica na Jadranu mami generacije Zadrana koji skokovima na "divlje" poput "bauka", "arbaha", salta, premeta žele impresionirati kupače, liječnici i profesionalni skakači stalno ponavljaju kako pri skakanju valja biti iznimno oprezan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!