Aljoša zaljubljenik u stare motocikle

22.02.2023.

17:30

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Aljoša Kubaska

Aljoša Kubaska

Foto: HTV / HRT

Bili smo u Zadru, u radionici gospodina Aljoše. Na početku zadarskih Arbanasa proteklih dana, malo kome nije zapeo za oko neobičan retro kutak u kojemu se nalaze motocikli iz nekih davnih, već pomalo zaboravljenih vremena.


Nema motora koji gospodin Aljoša ne zna popraviti, od kosilica do brodova i motocikla. Ima 67 godina, a neki njegovi motori, oldtimeri i više od 90.

- To je Ariel model LF iz 1929., za HRT Regionalni dnevnik rekao je Aljoša Kubaska, kolekcionar motora.

Zaljubljenik je u motocikle više od pola stoljeća.

- To je jedan tokarski stroj, vrlo stari iz četrdesetih, pedesetih, ali jako je stabilan i dobar. Nepromijenjena je. Možda to i nije dobro za biznis. Međutim, uvijek je ostala ista, onakva kakva je bila prije 50 godina. Kažu mi nekad hvala Bogu da netko još ovo radi jer nemaju gdje popraviti kosilicu, kazao je Kubaska. 

Najviše mu je draga "ruzinava mezimica", iz 1932. godine. Kaže, njemu se baš sviđa zato što nije "ušminkana", zato što se ne sjaji i što nije prebrza. Još se može vidjeti na zadarskim ulicama.

- Najdraže mi je za voziti, to je BSA. Tu je dugo ležala neispravna, 2007. sam je tek uspio kompletirati i sklopiti. Ako imate motor jedan 40 godina star, kojega je jako teško naći u svijetu onda to ima neku drugu vrijednost. Nije stvar u novcima, istaknuo je Aljoša. 

Ljubav prema motorima i konjima 


Ima i motora koji se više ne proizvode, ali vlasnici skinu prašinu s njih i žele ponovno na cestu.


- Vozila je baka od jednog gospodina i od onda leži nekih 20 godina, rekao je Aljoša. 


A ima nešto što Aljoša voli više od konjskih snaga - same konje.


- Imao sam konja i nisam imao povjerenja u druge potkivače nego sam želio sam naučiti sve o tome, kazao je Kubaska. 


Evo ga i prije desetak dana još potkiva - u zaleđu Zadra.


- Ima nekoliko ovdje rančeva kojima ja održavam konjska kopita, istaknuo je Aljoša. 


Iako je prva asocijacija na motore i konje, brzina, ovaj Zadranin baš ne voli juriti. Dapače, draži mu je usporeniji tempo minulih stoljeća, patina vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!