Započela sezona janjenja na Pagu

16.01.2023.

07:04

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/HRT/A.V.

Sezona janjenja

Sezona janjenja

Foto: HTV / HRT

Pag je otok s najviše ovaca u Hrvatskoj, četiri ih je puta više nego ljudi. Na otoku kamena i soli sada je vrijeme janjenja, a broj janjadi svake godine sve je veći, što posebno veseli tamošnje ovčare.U hladnom siječnju dolaze na svijet. Do travnja, dokad traje janjenje, Pagom će ih skakutati oko 20 tisuća.


S ovcama koje su ih ojanjile na Pagu - koji ima 7 tisuća stanovnika - bit će u jednom trenutku gotovo 60 tisuća runa.


- Sad je vrijeme kad paški ovčari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce i to dva puta na dan, kazala je Martina Pernar iz Paške sirane.


Nediljka svakodnevno čeka mužnja njih gotovo 300.


- Na Pagu je tradicija da ovce muzu samo muški. To je radio moj dida , moj tata i sad sam ja nastavio tradiciju, rekao je ovčar Nediljko Fabijanić


Mnogo posla, no trud se isplati. Broj ovaca godinama ne opada, dapače sve više raste.


- Da se živjeti od ovčarstva, proizvodnje sira, mlijeka, sigurno. Sa stadom od stotinjak ovaca da se pristojno živjeti, rekao je Dražen Crljenko, predsjednik Udruge uzgajivača paške ovce.


Već prilično visoka cijena paške janjetine, na valu poskupljenja, zacijelo će dodatno skočiti. Pa će tako u restoranima - letjeti u nebo.


- U Zagrebu imam informaciju da je i preko 400 kn po kilogramu pečena janjetina, kazao je Crljenko.


Bez obzira na to koliko cijene rasle, potražnja može biti uvijek veća.


- Potražnja je veća nego prošle godine, tako da je paška janjetina dobar proizvod koji ima svoje kupce, zaključuje Pernar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!