Zamisao za projekt "Pag na meniju" potekla je iz Srednje strukovne škole "Bartola Kašića". Cilj je bio popularizirati zanimanja kuhara i konobara, ali i vratiti tradicionalna jela u ugostiteljsku ponudu.
31.03.2021.
07:09
Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HTV/HRT/D.S.
Zamisao za projekt "Pag na meniju" potekla je iz Srednje strukovne škole "Bartola Kašića". Cilj je bio popularizirati zanimanja kuhara i konobara, ali i vratiti tradicionalna jela u ugostiteljsku ponudu.
Ante Prtorić nije samo vrstan kuhar, on uzgaja ovce, prasce, kokoši i guske te masline, vinovu lozu i povrće. Sve što nudi u svojoj konobi sa svojom je obitelji i proizveo. Ponosan je na certifikat.
- S ovim certifikatom obvezali smo se ispoštovati nešto prema našim gostima i prema ljudima koji su odradili ovi priču. Znači, vrhunsku namirnicu, dobru uslugu, izuzetan ambijent i otok Pag, kaže Ante, vlasnik OPG-a i konobe.
Zamisao za projekt "Pag na meniju" potekla je iz Srednje strukovne škole "Bartola Kašića". Cilj je bio popularizirati zanimanja kuhara i konobara, ali i vratiti tradicionalna jela u ugostiteljsku ponudu, o čemu ravnateljica škole prof. Marija Pećirko kaže:
- Učenici su u centru ove priče, zato što su oni bili prvi koji su istraživali te recepte kod svojih baka, nana, susjeda i slično, oni su ih prvi radili u našem ugostiteljskom objektu, tako da smo mogli to degustirati. Učenici su sudjelovali i u tri izdanja naše knjižice recepata "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku" koja sadrži sve te recepte koje su oni prikupili, pripremili i fotografirali.
Recepti su otisnuti na standardnom hrvatskom jeziku, te na onom od četiri otočna idioma na kojemu je učenicima ovaj dio tradicije originalno prenesen, pa je osim gastro-rariteta, ova knjižica i mala riznica jezičnog blaga.
Projekt je prepoznala TZ grada Paga i uvrstila ga u svoj program.
- Mislimo nastaviti dalje i organizirati različite manifestacije, kad nam to dopuste prilike, u kojima ćemo ponuditi tu fantastičnu gastro priču našeg otoka, kazala je Vesna Karavanić, direktorica TZ grada Paga.
Tradicionalna paška kuhinja nije samo sir i sol, a posjetitelji će sad znati i gdje se u to mogu uvjeriti. Ovakva je ponuda i odličan lijek protiv kronične boljke našeg turizma, sezonalnosti, jer nudi najbolje od svakog dijela godine.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora