Županijska bolnica Čakovec prva je u Hrvatskoj počela primjenjivati novi, zdraviji način prehrane.
Pilot projektom 'Healthy Meal Standard' najprije su obuhvaćene pacijentice na Odjelu rodilišta i ginekologije, kako bi se trudnice i mlade majke hranile što zdravije. Novi obroci pacijentice su ugodno iznenadili.
I dijete će biti zdravije
Marija Mihac Damjanović u čakovečkoj je bolnici pet dana i čeka trenutak kada će na svijet donijeti kćerčicu. O bolničkoj hrani čula je svašta, no već prvi dobiveni obrok ostavio ju je bez teksta.
Umjesto bijelog posluživat će se raženi i nekoliko drugih vrsta kruhova. U povijest bolničke kuhinje odlaze i paštete i hrenovke.
- Te žene znaju da ono što pojedu, da će njihovo dijete putem posteljice to dobiti i biti zdravije. I da će spriječiti u budućnosti nekakve kronične nezarazne bolesti, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović.
Deset menija
Mlade mame birat će između deset menija. I uživati u krem juhama od cikle ili buče, bologneseu od miješanoga mesa i heljde, purećim roladicama s kroketima od prosa i batata. Biskvitni kolač sa šumskim voćem čekat će ih za desert.
- Mišljenja smo da pacijenti trebaju jesti ne samo ukusno i zdravo, nego i da to mora biti servirano na prikladan način i mora izgledati zanimljivo i atraktivno, naglasila je nutricionistica Diana Gluhak Spajić.
Jelovnici će pacijenticama biti poznati tjedan dana unaprijed. Uz svako jelo, uključujući i vegetarijansko, bit će navedena kalorijska vrijednost kao i eventualni alergeni.
- Današnji svijet i život vrlo užurban i dinamičan podrazumijeva prehranu kao možda najučinkovitiji oblik preventive neke bolesti, jer znamo koliko prehrana može biti dobra, ali i naštetiti organizmu, rekao je međimurski župan Matija Posavec.
Želja čakovečke bolnice i Međimurske županije je da se ovakav način prehrane postupno proširi i na druge bolničke odjele, a potom i u vrtiće, škole te domove za starije.