Zvjezdarnica u Puli najstarija u Hrvatskoj

05.12.2021.

07:14

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/HRT

Najstarija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Najstarija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HTV

Najstarija zvjezdarnica u Hrvatskoj je u Puli. Osnovana je 1869. godine. Nije to samo stanica za otkrivanje tajni koje skriva svemir, već je i vremenski stroj. 

Mehanizam zvjezdarnice je originalan, napravljen u Uljaniku, kazao je Adrian Celija, tajnik Astronomskog društva "Istra" iz Pule. Za vrijeme posjete HTV-ovog novinara Marka Percana pulskoj zvjezdarnici Celija je, gledajući kroz teleskop, "ulovio" Jupiter, udaljen od Zemlje 750 milijuna kilometara.

- To znači da će svjetlost koja je sada na Jupiteru do nas doći za oko 40 minuta, objasnio je Sandi Baressi Šegota, član Astronomskog društva "Istra" iz Pule.

Već stoljeće i pol ova je zvjezdarnica prozor u neke daleke svjetove. Svjetsku slavu stekla je za vrijeme astronoma Johanna Palise

- U periodu od 1879. do 1880. bio je daleko najuspješniji otkrivač asteroida na svijetu, u biti sa zvjezdarnice u Puli je tijekom te dvije godine otkriveno više asteroida nego u cijelome svijetu, govori Damir Šegon, predsjednik Astronomskog društva "Istra" iz Pule.

Neki nose imena Polana, Adria, Istria, a dio prvog asteroida koji je sonda Galileo snimila u Sunčevu sustavu također je nazvan po gradu Puli. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!