Dan mimoza: Redoviti pregledi život znače

05.02.2022.

16:48

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/HRT

Dan mimoza: Redoviti pregledi život znače

Dan mimoza: Redoviti pregledi život znače

Foto: HRT / HRT

U okolici Zadra mimoze su procvale kasnije nego inače, pa je obilježavanje Dana mimoza moralo pričekati. Akcija je usmjerena prvenstveno osvještavanju o važnosti prevencije kad je u pitanju rak grlića maternica, ali i svaki drugi oblik malignih bolesti.


Kišno je jutro obeshrabrilo Zadrane koji se inače subotom rado zadržavaju na glavnom gradskom trgu. No ni kiša ni slaba posjećenost nisu spriječile članove Lige protiv raka, koji su proteklih nekoliko dana obilazili grad i okolicu u potrazi za nježnim cvatom mimoza, simbolom snage ženskog zdravlja.

- Mi uporno pokušavamo osvijestiti žene da ipak postoji onaj jedan dan samo za nju i da se taj dan pregled mora obaviti - kaže volonterka Ana Marija Kamber.

Edukativne materijale uz mirisnu grančicu ipak su mnogi ponijeli doma ostavivši malen doprinos. Najvažnije je osvještavanje žena da je to rak koji se može spriječiti, ponajprije cijepljenjem mladih. Ništa manje važni nisu redoviti pregledi.

- Uvijek imate žena koje jako, jako dugo ne dođu na pregled i onda se nađe odmah uznapredovali rak vrata maternice - upozorava dr. Marija Palada Krpina, ginekologinja u OB Zadar.

A na vrijeme dijagnosticiran rak nije prijetnja za život oboljele žene.

- Upravo s ranim otkrivanjem raka i bolja je uspješnost liječenja. Ako uzmemo da je smrtnost od raka u svijetu danas drugi uzrok nakon kardiovaskularnih bolesti, za očekivati je, s obzirom na produženje životnog vijeka, da će to biti sve više i više. Normalno je da mi moramo i u tom smislu raditi sve više na tim preventivnim pregledima - poručuje dr. Branko Dukić, predsjednik Lige protiv raka Zadar.

Prikupljene donacije iskoristit će se za linearni akcelerator te ostale uređaje za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!