Dnevni boravak za starije osobe u Tenji

20.05.2021.

16:38

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dnevni boravak za starije

Dnevni boravak za starije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osobe starije dobi, posebno one koje imaju Alzheimerovu bolest ili pate od drugih oblika demencije, često osjećaju socijalnu isključenost u zajednici, a upravo se usamljenost pojačala u ovo doba pandemije, kad se svi manje družimo.S toga je, u Tenji, prigradskom naselju Osijeka, Ženska udruga "Izvor" otvorila dnevni boravak za starije osobe u kojem društvenih igara ne nedostaje.


Šah, karte, Čovječe ne ljuti se i druge igre u društvu - mnogo znače gospođi Mariji.

- Pa ne možeš ti sjediti sam u kući, usamljen, ja ne mogu biti, ja ne znam kako tko, kaže Marija Stupalo, članica udruge.

- Pogotovo u današnje vrijeme korone, za naše korisnike, da naši umirovljenici dolaze, da se druže, pričaju. Njima je sad jako potrebnan razgovor, kaže Jelena Petrović, članica udruge.

Svakoga dana vrata ovoga dnevnog boravka su im otvorena.

- To su aktivnosti i različiti sadržaji koji će se događati u ovom prostoru svakodnevno po 4 sata, rekla je Mirjana Herceg, koordinatorica programa, Ženska udruga "Izvor", Tenja.

- To je raznovrsno, znači od tjelesnih aktivnosti, različitih kreativnih aktivnosti, psihosocijalne podrške, ali i potičemo da i oni sami kreiraju svoj sadržaj, kaže Ivana Janković, voditeljica dnevnog boravka u Tenji.

Važno je to što, osim građana starije dobi, u boravak mogu dolaziti osobe koje pate od demencije.

- Želja je da akitviramo naše sugrađane starije životne dobi da kroz druženje, aktivnost, učenje imaju popunjen svoj dnevni žvotni angažman, kaže Romano Kristić, voditelj Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvo i umirovljenike grada Osijeka.

Ovdje stečena iskustva udruga želi učiniti održivima i prenositi ih kao primjer dobre prakse aktivnog starenja na istoku Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!