Gospođi Jadranki planinarenje je promijenilo život

25.01.2022.

10:57

Autor: Paula Poljak-Morandini/I.B./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Planinarenje

Planinarenje

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Da planinarenje može promijeniti život, posvjedočit će mnogi. Boravak na svježem zraku, u dobrom društvu i otkrivanje nezamislivih krajolika, samo je dio dobrobiti koje je taj hobi donio i gospođi Jadranki iz Varaždina. Riječ je o jednoj od najaktivnijih planinarki u Hrvatskoj.

Gojzerice i ruksak - gospođa Jadranka, gospodin Pero i kujica Dina iz svojega doma kreću u novu pustolovinu. S planinarenjem je započela prije 22 godine. Nakon smrti supruga, učlanila se u planinarsko društvo MIV. Danas je to njezin stil života.

- Svima sam rekla, što se tiče rodbine, sam rekla - od ponedjeljka do subote možete doći, subota i nedjelja su moje. I to je doslovce tako. I mi smo punih 13 godina, svaku subotu se dizali u pol 2 ujutro, putovali vlakom do Zagreba, tamo nas je oko 6 - pola 6 zavisi kako kad čekao ili kombi ili auto i odlazili smo svaki vikend ili Slovenija ili BiH, kaže.

S partnerom Perom, kojega je upoznala na Ham Pokojcu, do danas je prošla 350 planinarskih obilaznica, a osvojene gojzerice i priznanja, poticaj su za dalje. Na jednom od izleta pronašli su kujicu Mašu koja im je podarila Dinu.

- Evo, deset godina je 1. 7. 2021. navršila i dalje s nama hoda bez problema, nigdje ju ne nosimo. I svi kad se inače sretnemo, kad nje nema, svi pitaju di je Dina, nitko ne pita di je Pero ili di je Jaca, kak me zovu, svi pitaju za nju, priča.

Prije Božića Dina je okotila tri pseća mladunca. A za sve je krivo planinarenje na Medvednicu, gdje se zaljubila na prvi pogled u Shih tzu mužjaka.

Jadranka i Pero prošli su vrhunce Slovenije, Makedonije, Srbije te Grčke, Turske, Austrije, Slovačke, Češke, no najviše vole Bosnu i Hercegovinu - punu zelenila, vode i odličnih domaćina. Hrana je to za dušu i tijelo i u ovo krizno doba.

- Kad se popnete gore, na bilo koji vrh, ti pogledi kad je čisto vreme, to ne možete s ničim. Mislim, albumi su puni slika, ali ono što je ostalo u mojim očima i u mojoj glavi to niti jedna slika ne može nadoknaditi. I zato volim, kak god imam i godina i nadam se da ću bar još par godina moći, idem kak god idem, rekla sam - taman i četveronoške, ističe.

Zanimljiv planinarski dvojac Jadranka i Pero pričekat će s osvajanjem novih vrhunaca, dok psići ne narastu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!