07:03 / 14.09.2021.

Autor: Ana Dobrović/More/HTV

Kajakarenje - avantura i terapija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: More / HTV

Ploviti kajakom u neka mirna jutra ili tiha predvečerja, aktivni je odmor koji pruža i nudi više. Odmor, ali ujedno i terapija, nakon užurbanog životnog ritma.

- Nekako sam još kao klinac počeo uživati u aktivnostima na otvorenom - planinarenje, speleologija, gorska služba. Kajak je valjda bio nekakav prirodni nastavak. Prije ili kasnije morao je doći na moj put i evo došao je prije 5 godina. Dogodila se slučajno jedna tura s prijateljima, zaljubio sam se i kajak je postao moja opsesija, priča Ivica Milanija, psihoterapeut i kajakaš.

Od uvale do uvale, duž otoka i obala, njegov kajak od tada tuče more.

- Svako kajakarenje sa sobom donosi dio planinarenja. Iskrcavanje na obalu, istraživanje uvala, pećina, vrhova. Nezamislivo je otići recimo na Kornate i ne popet se na Kornatsku ploču koja je svega 45 minuta pješke od mjesta na kojem ostaviš kajak, dodaje Ivica koji je kajakom obišao Lošinj, Cres, Rab, Pag, Dugi Otok, Kornate i nešto šibenskog arhipelaga. Smatra da u Hrvastkoj ima istraživati "bar još 5 godina".

I uvijek nešto novo doplovi u život

Ivica priča kako je doživio "bliske susrete sa iskakanjem tune i igluna, a upoznao je i neobične ljude - druge avanturiste, kajakaše, kanuiste. To su, dodaje, prijateljstva koja ostaju. Osim toga, dodaje - Priroda, more i kajak, odličan su lijek, plovidba djeluje i više nego opuštajuće.

- Mogu ploviti jako blizu obale, mogu se skroz povezati s prirodom. Druga je stvar - fizička aktivnost koja je jako bitna u nošenju sa stresom, za lučenje serotonina i ostalih fizikalnih promjena koje se događaju u mozgu. Vožnja kajakom nije psihoterapija, ali efekt definitivno jest psihoterapijski, umirujući, naglašava Ivica koji radi emocionalno iscrpljujući posao. Iako ga voli, mora svako malo otići u prirodu i preporuča to svima.

A da bi mogli uživati u avanturama na najbolji način, neophodna je dobra priprema i oprez. Ivica prije svakog izleta detaljno prouči prognostičke karte i ako postoji išta sumnjivo - mijenja lokaciju. 

- Kao psiholog ja mislim da je odlazak u prirodu uvijek dobra stvar. Mislim da bi to svi, naravno prema svojim mogućnostima i afinitetima trebali koristiti. More je mir, opuštanje. More treba i poštovati, ne možemo ga uzeti zdravo za gotovo. More je i simbol za podsvjest - nešto što je uvijek vrijedno istraživanja, naglašava Ivica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!