Kampanja prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

12.11.2022.

21:15

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

U provedbi Agencije za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatskog farmaceutskog društva

U provedbi Agencije za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatskog farmaceutskog društva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatsko farmaceutsko društvo provode kampanju kojom se promiče važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Fokus ovogodišnje kampanje uloga je zdravstvenih radnika i pacijenata koji prijavljuju sumnje na nuspojave i time pridonose sigurnoj primjeni lijekova.

Samo lani, svaki treći Hrvat, uzeo je barem jednu dozu lijeka na dan.


- Trošim nekoliko lijekova za tlak i moram priznati da nisam imala na sreću nikakvih nuspojava, rekla je prolaznica.


Jedna od prolaznica istaknula je i kako je imala nuspojave od lijekova, ali se nije obratila svom liječniku. No mnogi se ipak obraćaju svojim liječnicima.


- Određene nuspojave su kod akutnih terapija, kod uzimanja antibiotika, isto tako nekakve nuspojave poput mučnine, proljeva vrlo brzo prođu za par dana, istaknula je Branislava Čilić, dr. med., Dom zdravlja Zagreb - Centar - Donji grad.


- Ono što je potrebno naglasiti je da pacijenti moraju ustrajati u toj terapiji i najčešće se te nuspojave izgube tako da mogu nastaviti terapiju s dobivenim lijekom, dodala je Čilić. 


Od početka 2020. godine u HALMED-u su zaprimili više od 16 i pol tisuća sumnji na nuspojave. Uz one za cjepiva, najčešće su i one za lijekove za smirenje, liječenje bolesti štitnjače te za snižavanje masnoće u krvi.

Najviše sumnji na nuspojave pristiglo je za cjepiva protiv COVID-a.


- Najčešće zabilježene nuspojave su, gotovo dvije trećine, one koje su blage, prolaznog karaktera, koje ne zahtijevaju daljnje medicinsko liječenje, a to su otprilike povišena tjelesna temperatura, vrućica, glavobolja, umor, malaksalost, rekla je Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju, HALMED.


Oprez je neophodan jer kako kaže naš poznati farmakolog nema lijeka bez nuspojava.


- Razmjerno tome koliko se koja grupa lijekova koristi bilježi se jasno veći broj nuspojava za grupe lijekova koje se jako puno koriste, kazao je prof. dr. sc. Igor Francetić, specijalist interne medicine i klinički farmakolog.


- Teže reakcije unutar preosjetljivosti se javljaju unutar 30 minuta u 95 posto bolesnika, dodao je.


Ističe i kako period u kojem se mogu očekivati nuspojave ovisi o određenom lijeku, a nuspojave se mogu javiti tijekom uzimanja lijeka ili nakon par godina.


I zato je važan stalan kontakt liječnika i pacijenata jer upravo oni nuspojave osjete na vlastitoj koži. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!