Svaka osma žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke

01.10.2022.

12:32

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT/IMS

Dijana Anić Osmanović

Dijana Anić Osmanović

Foto: HTV / HRT

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a prve listopadske subote obilježava se Dan ružičaste vrpce. Cilj je pozvati žene na preventivne mamografske preglede i tako upozoriti na važnost ranog otkrivanja kako bi se povećala stopa izlječenja. U svijetu se svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke, a u Hrvatskoj oboli svaka osma žena.


Prije četiri mjeseca 50-godišnju Dijanu prestravila je kvržica koju je otkrila samopregledom.

- Prvo ti je šok kad čuješ tako nešto. Na preglede nisam išla, nisam išla na UZV, ni mamografiju, to sam prvi put kad sam napipala kvržicu, govori Dijana Anić Osmanović.

U Hrvatskoj svaka osma žena oboli od karcinoma dojke. Sve je više mladih žena.

- Za nekih gotovo 3% kod žena između 20 i 33 godine i gotovo 3,5 % za žene između 35 i 40 godina. Dakle to su mlade, radno aktivne žene koje trebaju ovom društvu. Nažalost, razbolijevaju se sve više, incidencija raste, rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge EUROPA DONNA HRVATSKA.

Ali mortalitet je u padu. Od karcinoma dojke 2019. godine preminule su 722 žene.

- U odnosu na broj umrlih 2015. kad je bilo više od 1000 žena postigli smo napredak, kazla je Ramljak.

Među ostalim, i zbog preventivnih pregleda. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke odaziv na mamografske preglede je oko 60 posto.

- Prevencijom otkriti ako nešto ima i ako se na vrijeme otkrije onda se može očekivati izlječenje, kazala je Katica Andraši, Mammae Osijek - Klub žena liječenih na dojci.

Za preminule od karcinoma dojke u Zagrebu su pušteni baloni.

A u Splitu se za oboljele žene i muškarce hodalo i trčalo. Svi s istom porukom.

- Život je jedan i nema reprize i zato ga treba čuvati, poručila je Dragica Jelić.

A život se čuva odzivom na besplatan mamografski pregled.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!