Projekt "Svi za pamćenje" - pružanje podrške oboljelima od Alzheimerove bolesti

20.09.2022.

16:52

Autor: Margareta Jozinović Vuković/HRT/IMS

Projekt "Svi za pamćenje"

Projekt "Svi za pamćenje"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Uoči Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" održana je konferencija europskog projekta "Svi za pamćenje". Od te bolesti, često nazvane i epidemijom modernog doba, ali i drugih demencija - u Hrvatskoj boluje oko 100 tisuća osoba.


Svake 3 sekunde jedna osoba u svijetu oboli od nekog oblika demencije.

- Zaborav nije sve. Jedan od najvećih problema je gubitak sposobnosti da zamišljamo, ne složimo koncept nečega i zbog toga dolazi do velikog broja onih koji se gube u prostoru, objašnjava Tomislav Huić, dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 100 tisuća osoba oboljelo od Alzheimierove bolesti ili drugih demencija.

- Treba prije svega naučiti kako komunicirati s osobom koja ima demenciju i na koji način se skrbiti o njoj, a ono što je također teško i što ne smijemo zaboraviti je da se osobe koje su njegovatelji moraju emocionalno prilagoditi novoj ulozi, kaže Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju "Vrapče".

Od demencije češće obolijevaju žene, starije od 65 godina, ali nema pravila.

Važan je način kako se pristupa oboljeloj osobi.

- Ako osoba misli da tu čeka tramvaj onda joj kažete koji tramvaj čekate, dakle ne objašnjavate osobi da ovo nije tramvajska stanica jer vas ne razumije i samo će se uznemiriti, a u toj fazi je dovoljno da stavite ruku, pogled, dodir, to će osobu umiriti. Osobe više ne razumiju riječi nego glazbu i neke druge stvari, kaže Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Bolja kvaliteta života cilj je projekta "Svi za pamćenje". Tijekom 2 godine u njemu je sudjelovalo 70 korisnika, educiralo se 100 njegovatelja i 350 članova obitelji oboljelih.

- Najveće bogatstvo ovog projekta da je okupilo njegovatelje, članove obitelji i educiralo ih, a to je u suvremenom načinu rada dosta teško, nedostupno je osoblje, nedostupan je liječnik, kaže Vladimir Goršić, ravnatelj Klinike za psihijatriju "Sveti Ivan".

- Nisu nadstandardi, to je nešto što bi trebalo biti jedna normalna usluga dostupna svima, a pogotovo danas kada se na razini RH susrećemo s povećanjem broja oboljelih od demencije, smatra Mirela Šentija, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje, osobe s invaliditetom i voditeljica projekta "Svi za pamćenje".

Bolesti - koja je pravi izazov 21. stoljeća pa je vrlo važno razvijati usluge koje će rasteretiti zdravstveni sustav.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!