Mala škola prevencije poremećaja hranjenja

21.11.2022.

08:00

Autor: Hina/HRT/V.G.

Mala škola prevencije poremećaja hranjenja

Mala škola prevencije poremećaja hranjenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U okviru javnozdravstvene kampanje RemekTijelo, Dnevna bolnica za poremećaje hranjenja H(RANA) i Etnografski muzej u Zagrebu otvorili su online natječaj za prijavu u program Male škole prevencije poremećaja hranjenja.


Natječaj je namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola (7. i 8.) te prvog i drugog razreda srednjih škola. Zainteresirani učenici trebaju na kreativan način izraziti što za njih znači RemekTijelo, a mogu se prijaviti sa samostalnim radovima ili grupnim radom u skupini od najviše četiri člana.

Za prijavu na natječaj radovi se šalju na adresu elektroničke pošte remektijelo.emz@gmail.com i primaju se do 20. prosinca.

Rad je potrebno prijaviti pod šifrom, bez navođenja imena i prezimena autora, a šifra može sadržavati brojke, slova te specijalne znakove i simbole.

Inspiraciju za radove učenici mogu potražiti u krilaticama koje je odabrao tim Dnevne bolnice. One su: Ako ti je izgled bitan, možda si iznutra sitan., Rulam i kad fulam., Svako tijelo je remek-djelo., Bolje spika nego slika., Savršeno sam nesavršen(a)., Lajkaj me u oči, Hrana nije rana i Ljubav voli mane.

Svi učenički radovi moći će se pogledati kao dio izložbe "Lica gladi" u Etnografskom muzeju koja je otvorena do 2. svibnja budući da su javnozdravstvena kampanja Remek Tijelo i Mala škola prevencije poremećaja hranjenja prateće aktivnosti izložbe.

Autori najboljih radova, njih 30, dobit će priliku sudjelovanja u Maloj školi prevencije poremećaja hranjenja. Mala škola prevencije sastoji se od osam radionica koje će voditi educirani terapeuti Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja.

Početak je predviđen za siječanj 2023. godine, a radionice će se odvijati svaka dva tjedna subotom u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

- Učenici će tijekom radionica moći bolje upoznati i razumjeti sebe i svoj odnos prema tijelu, emocijama, hrani, očekivanjima okoline i sebe samih, te će raditi na odnosu prema vršnjacima i slikama koje im se predstavljaju u medijima i na društvenim mrežama, izjavio je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice H(RANA) u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru.

Po završetku programa polaznici Male škole prevencije poremećaja hranjenja izradit će završne radove pod mentorstvom voditelja radionica i tako postati vršnjački edukatori koji će potom stečeno iskustvo i znanje dijeliti s vršnjacima u cijeloj zemlji kao ambasadori prevencije poremećaja hranjenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!