Novi projekt Humor u medicini - jer smijeh je i lijek

23.11.2022.

20:33

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik IMS-a HTV-a/HRT

Konferencija za medije o projektu "Humor u zdravstvu"

Konferencija za medije o projektu "Humor u zdravstvu"

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Klaunovske cipele prije 13 godina ušetale su u KBC Zagreb i otada Crveni nosovi - klaunovi doktori kao lijek propisuju smijeh. Terapija se proširila na 15 bolnica odnosno 65 odjela. Danas su predstavili i novi projekt - "Humor u zdravstvu".


Godinama na dječje odjele klaonovi doktori igrom i pjesmom donose sreću, veselje i dobro znaju da smijeh budi nadu. 

- Nekakva svrha klauna je da mijenja atmosferu, da pomaže roditeljima i djeci drugačiji sagledati situaciju u kojoj se nalaze, kazala je Deniza Drusany, izvršna direktorica Crvenih nosova klaunova doktora.

- Klaundoktor ima lijek u svakoj osobi a to se zove osmijeh, kaže Anamarija Jurišić, voditeljica umjetničkih poslova i klaunica doktorica.

Posebnim programom "Humor u zdravstvu", predavanjem i radionicama pomagat će i zdravstvenim djelatnicima. 

- Izloženi smo stresu i nisi vesao i nemaš uvijek situciju da se smiješ, ali kad ulaziš, ponavljam, u sobu bolesnika, lakše je i njemu kad uđete veseli, rekla je medicinska sestra KBC-a Zagreb, Ana Ljubas. Dodaje kako će svaki mjesec biti jedna radionica. Nije namijenjeno samo za osobe koje rade na pedijatriji, nego vedar, veseo, nasmijan treba biti svatko.

A to, znaju, nije lako.  

- Crveni nosovi klaunovidoktori donose novu vrstu znanja i saznavanja kako bismo pomogli medicinskom osoblju da u svom radi i djelovanju budu još i bolji, rekla je Anamarija Jurišić.

Prvi polaznici, djelatnici Klinike za dječje bolesti, svjesni su da humor pomaže, izlučuje endorfin, smanjuje bol i beznađe te pomaže u distrakciji. 

- Nama znači puno jer znamo da je boravak u bonici za dijete jedna velika trauma s kojom se onda svako dijete nosi na drugačiji način i ako im možemo ikako olakšati svima nam bude lakše jer su u tom slučaju i ishodi liječenja bolji, kazala je Nevenka Cigrovski, dr. med./pedijatrica, Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb.

- Oni nisu s nama 24 sata, mi jesmo s tim pacijentima i vi se s njima morate baviti po noći i popodne, tako da nismo svi u tom dijelu stručni, smatra Antonija Marić, glavna sestra Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

I zato će im pomoći klaunovidoktori koji kažu: crveni nos liječi sve - jer smijeh pomaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!