Osobe sa šećernom bolešću u povećanom riziku od gripe

12.11.2022.

Zadnja izmjena 14:23

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Stručnjaci pozivaju na cijepljenje

Stručnjaci pozivaju na cijepljenje

Foto: Dnevnik / HRT

Sezona je respiratornih bolesti, kao i cijepljenja protiv gripe i pneumokoka. Upravo su osobe sa šećernom bolešću u povećanom riziku od takvih bolesti, koje, u slučaju komplikacija, nerijetko mogu dovesti do velikih zdravstvenih posljedica. Stoga stručnjaci pozivaju na cijepljenje. U povodu obilježavanja čak tri svjetska dana - šećerne bolesti, pneumonije i KOPB-a - održana je i javnozdravstvena akcija.

Život s dijabetesom ne mora biti težak. Najbolje to zna gospođa Marica koja sa šećernom bolesti živi 20 godina.

- Kad se pojavio dijabetes ja sam izgubila kile, počela mi kosa otpadati i gubila sam vid. Navikneš se da više nema tanjura kolača, 5-6 šnita kruha. Ja živim čisto ugodno, kaže Marica Varjačić, dijabetičarka.

Po posljednjim podacima u Hrvatskoj je registrirano više 337 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, a još oko 200 tisuća ljudi ni ne zna da u sebi nosi tu bolest pa se može reći da u Hrvatskoj ima više od pola milijuna oboljelih.


Stoga je u sklopu kampanje "Reagiram i preveniram" u Zagrebu održana akcija mjerenja šećera u krvi, tlaka, indeksa tjelesne mase, pregleda spirometrije i savjetovanja građana, usmjerena na zaštitu od respiratornih bolesti, primarno, protiv gripe i pneumokoka koji uzrokuje upalu pluća.

- Mi smo ta rizična skupina, što bi se reklo laički - sve se lijepi na nas. Onda moraš znati, moraš se cijepiti, moraš si život posložiti, kaže dijabetičarka Marica Varjačić.

Predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić naglasio je pritom važnost preventivnih pregleda i zaštite cijepljenjem u vrijeme respiratornih bolesti. Rahelić, koji je i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma upozorio je da osobe sa šećernom bolešću koje dobiju gripu ili upalu pluća mogu završiti na hospitalizaciji, nerijetko na respiratoru ili sa smrtnih ishodom.


- Oboljeli od gripe, ako imaju šećernu bolest, u većem su riziku da razviju težu kliničku sliku i da na kraju završe na respiratoru, a i povećana je smrtnost. To smo naučili i tijekom COVID-19 pandemije, da su osobe koje su imale šećernu bolest puno češće razvijale tešku kliničku sliku, imali povećanu smrtnost, rekao je Rahelić.

- Osobe sa šećernom bolešću nerijetko misle da su gripa i upala pluća neka obična 'prehladica' i da će to samo od sebe proći, ali nisu svjesni koliko mogu biti fatalne za njihovo zdravlje, upozorila je i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.


Stručnjaci su naglasili i važnost zaštite od pneumonije, posebice kod osoba koje su u povećanom riziku, a to su oni s kroničnim bolestima, kao i onkološki bolesnici.


Od pneumonije godišnje u svijetu umre preko 2,5 milijuna ljudi, među kojima je preko 20 posto djece mlađe od 15 godina dok preko 60 posto čine osobe starije od 50 godina.


Stoga je doista bitna prevencija u obliku cijepljenja i protiv gripe i pneumokoka.


Infektolog s Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević rekao je da je kod njih zasad stanje pod kontrolom jer nema velikog broja hospitaliziranih, ali da su tijekom cijele godine hospitalizirani bolesnici od nekih respiratornih infekcija.


Prema posljednjim podacima njemačkog Instituta Robert Koch, krajem listopada zabilježen je veći broj oboljelih od gripe u Njemačkoj.


- S obzirom na ove podatke, kao i one iz Australije gdje je gripa uranila više od mjesec dana, idućih tjedana očekujemo vrlo vjerojatno i veći broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri HLZ Miroslav Venus.


Poručio je da je preporuka, posebice za osobe u povećanom riziku da se istodobno cijepe protiv gripe i pneumokoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!