Psihijatrijska bolnica Ugljan u stalnoj obnovi

31.01.2022.

16:52

Autor: Regionalin dnevnik/IMS/HTV/Ana Marušić/E.P.C.

Jedna od zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan

Jedna od zgrada Psihijatrijske bolnice Ugljan

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Kad je riječ o ustanovama koje zbrinjavaju posebne kategorije bolesnika, kao što su primjerice psihijatrijske bolnice, stanje je još teže otkad se borimo s epidemijom. Zadarska ekipa provjerila je stanje u bolnici na Ugljanu. 

Bolnica je, dodatno opterećena zbog COVID-a, radila u punom opsegu tijekom cijelog razdoblja pandemije.


- Osim što smo se bavili psihijatrijom, bavili smo se i COVID-om i svim drugim bolestima koje su nam bile unutar bolnice, jer pacijenti nisu baš tako lako mogli do zdravstvene skrbi. U prijevodu, bili smo i još uvijek jesmo i COVID bolnica, rekao je dr. med. Vitomir Višić, psihijatar i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu medicinske skrbi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. 


U bolnici su, ipak, cijelo vrijeme provodili i projekt obnove paviljona te mnoge druge aktivnosti.  


- Od sedmog mjeseca prošle godine teče jedna humanitarna akcija pod nazivom "Sveti Ivan od Boga", koju su potakli ljudi koji su imali doticaj s Odjelom za palijativnu skrb naše ustanove, da opremimo sobu intenzivne njege, kaže dr. Višić.

 

Akcija traje i dalje, riječ je o znatnim sredstvima. Sljedeća aktivnost bit će uređivanje kapelice u jednome od postojećih zapuštenih prostora.


Kompleks u kojem je od 1955. smještena bolnica izgradili su Talijani tijekom Drugog svjetskog rata za potrebe koncentracijskog logora. Danas su zgrade većim dijelom obnovljene i osuvremenjene.


- Aplicirali smo za energetsku obnovu, tako da smo dobili tu za pet objekata oko 11 i pol milijuna kuna nepovratnih sredstava. Naravno, energetska obnova ne uključuje sve, s obzirom na to da su to bili stari, derutni prostori, tako da smo mi dodatno uzeli kredit i praktički smo išli u kompletnu obnovu tih zgrada, izjavio je HTV-ovoj ekipi ravnatelj bolnice na Ugljanu dr. sc. Mladen MavarBolnica uz mirnu obalu - mogućnost zdravstvenog turizma 


Uređena je i kuhinja. Povećani su njezini kapaciteti te ona danas može nuditi usluge i vanjskim korisnicima. 


Bolnica se prostire na više od 11 hektara, na jugozapadnoj strani otoka, pa se rodila ideja da se dio prostora da u najam za zdravstveni turizam.

- Gdje bi mi mogli onda dodatno zarađivati, kako je i Ministarstvo nedavno sugeriralo i pozvalo sve zdravstvene ustanove koje to mogu i koje imaju uvjeta, da zdravstveni turizam ubace kao dodatnu djelatnost, objašnjava ravnatelj bolnice na Ugljanu. 


Sve to uz znatnu reorganizaciju zbog pandemije. Jedan je odjel ispražnjen za potrebe karantene, odnosno COVID bolnice, a u šivaonici su se izrađivale maske. 


Na više od tisuću osoba koliko ih godišnje prođe bolnicom, preminula su četiri starija pacijenta s teškim komorbiditetima. Vjeruju da je tako jer je više od 80 posto pacijenata, odnosno gotovo 70 posto osoblja cijepljeno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!