Šest godina nakon što je Kristianu dijagnosticirana leukemija, borba je uspjela

19:58 / 29.03.2022.

Autor: Ruža Ištuk/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Kristian Lewis

Kristian Lewis

Foto: Dnevnik / HRT

Akutna mijeloična leukemija maligna je bolest koja, nažalost, pogađa sve dobne skupine, od djece do starijih osoba. Oboljelima i njihovim obiteljima uz vrlo neizvjesnu prognozu i tešku terapiju donosi i brojne psihološke, ali i društvene izazove. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 150 novooboljelih.

- Kad sam saznao što sam zapravo dobio, supruzi sam rekao da su nam premala djeca da ostanu bez tate te da ću se boriti do kraja, rekao je Kristian Lewis.

Borba je uspjela. Šest godina nakon što mu je dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija, 46-godišnji Kristian je zdrav. Prva godina bila je najteža. 

- Proces izolacije je da ste mjesec dana zatvoreni sami u jednoj sobi, u jednoj prostoriji, kamo ulazi samo medicinsko osoblje. Obitelj vas može pogledati kroz staklo jednom dnevno i to je možda ono najteže što pada, ali preživi se i to, rekao je Kristian.

Preživio je sve, tri različite kemoterapije i transplantaciju koštane srži, zahvaljujući kojoj danas slavi dva rođendana.

- Dobio sam koštanu srž jedne mlade Njemice, zove se Sofija i živi u Münchenu. Prošle smo se godine i upoznali, to su nam dopustila pravila o transplantaciji, i zaista smo uspostavili krasan obiteljski odnos. Rekla je da je moja sestra po krvi i doista tako i jest, rekao je.

U KBC-u Zagreb godišnje obave stotinjak presađivanja kod pacijenata sa zloćudnim malignim bolestima, najviše ih je s dijagnozom akutne leukemije.

- Razvijaju se i metode transplantacije gdje čak i poluidentični članovi obitelji bilo djeca, bilo roditelji mogu darovati matične stanice, ako se ne nađe potpuno identičan srodni ili nesrodni darivatelj, rekao je Radovan Vrhovac, Zavod za hematologiju, KBC Zagreb.

Registri darivatelja spasonosni su. Pomažu i inovativne terapije i lijekovi.

- Oni su dostupni, oni su tu, samo bi trebalo pravovremeno reagirati i pružiti šansu da oboljeli duže žive, rekao je Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

Ishod ovisi i o dobi te općem stanju bolesnika.

- To stvarno ovisi o tome kakav je čovjek kojeg je zadesila nevolja da je dobio akutnu leukemiju. Isto tako ovisi i o samom tipu bolesti, istaknula je Ranka Serventi-Seiwerth, Zavod za hematologiju, KBC Zagreb.

Akutna mijeloična leukemija najčešće pogađa starije od 60 godina, rjeđe mlade i djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!