Svjetski dan multiple skleroze: Hodaj za one koji ne mogu

30.05.2022.

20:02

Autor: Ruža Ištuk/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Svjetski dan multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U svijetu trenutačno od multiple skleroze boluje gotovo 3 milijuna ljudi, u Hrvatskoj njih oko 7 tisuća. Pod već dobro poznatim sloganom "Svaki korak se broji, hodaj za one koji ne mogu", na svjetski dan te bolesti zagrebački je Bundek obojen u narančasto, a okupljeni su i simbolično, hodom skrenuli pozornost javnosti na probleme s kojima se susreću oboljeli.

- Nažalost značajan broj naših suboraca i prijatelja po dijagnozi nije u mogućnosti hodati ili koristi pomagala za hodanje ili invalidska kolica. Mi na ovaj dan se želimo prisjetitii za njih i hodati za one koji nee mogu hodati a na neki način upozoriti javnostz na probleme s kojima s eoni susreću a to je loše zapošljavanje osoba s invaliditetom, rekla je Mirjam Jukić, predsjednica Udruge oboljelih od multiple skleroze MS Tim.

Pozivaju poslodavce da im pruže ruku i iskoriste mjere i zakon za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Da je multipla skleroza bolest s tisuću lica - dobro zna i Ivana Cetinić.

- Dijagnozu MS-a dobila sam 2019. godine. U roku od tri dana sam ostala bez osjeta od prsiju pa sve do nogu, bolnica, pretrage i dijagnoza je došla jako brzo, kaže. 

Simptomi su različiti.

- Gubitak vida, dupla slika, slabost jedne strane tijela, utrnulost, smetnje mokrenja i slično. Lijeka ima, postoji puno lijekova za liječenje MS-a danas i mi pokušavamo što ranije započeti terapiju sa što učinkovitijim lijekovima i tad se može očekivati normalan život kao i kod ljudi koji nemaju MS, rekao je Mario Habek, dr. med., neurolog, KBC Zagreb.

A da nema predaje, pokazuje i 36-godišnji Slaven, tetraplegičar kojeg kolica ne priječe da osvaja planinske vrhove i putuje po svijetu.

- Sad sam zadnje biciklirao 3500 km od Savudrije do Istanbula i tim projektom sam pomogao četiri osobe s inaviliditetom da dobiju posebno prilagođen bicikl, rekao je Slaven Škrobot.

- Volim za sebe reći da jednostavno sam normalan čovjek koji je dobio nekakvu drugu priliku u životu i želim je iskorititi na najbolji mogući način. Jednostavno sam osoba koja želi živjeti život i to je to, ističe. 

Bolesti uprkos, žive, smiju se i hodaju i za one koji ne mogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!