Milijun žena nije bilo kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

05.07.2023.

19:38

Autor: Ruža Ištuk/Ivona Ramadža Čolić/IMS/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Liječnici obiteljske medicine prošle su godine ostvarili gotovo 48 milijuna kontakata s pacijentima: od posjeta, pregleda do telefonskih i online konzultacija. Izdano je više od 12,5 milijuna uputnica, najviše u posljednjih pet godina, većina za dijagnostičke pretrage. O zdravlju nacije dovoljno govori i podatak da je u Hrvatskoj potrošnja lijekova za smirenje i protiv tjeskobe dvostruko veća nego u razvijenijim europskim državama.

Tablete su svakodnevica brojnih građana u Hrvatskoj. U anketi su zanimljive izjave nekih od njih: 

- Ne odvajam se na žalost od tableta za smirenje, imam ih dosta. Razlog za to su socijalna situacija, ekonomska situacija, kazao je Tomislav.

- Uzimam lijekove kad ne mogu spavati, kad sam umorna kad sam iscrpljena. U obitelji gotovo svi uzimaju nešto, izjavila je Marijana.

Pomoć od obiteljskih liječnika prošle godini najviše su tražili građani u Šibensko-kninskoj županiji.

- Najviše zbog bolesti i radi tableta, pregleda da mi doktorica da savjet što trebam, izjavila je Slava.

U posljednje tri godine, kaže doktorica Vesna Šunjić iz Vodica, od gotovo 2000 pacijenata nije vidjela 16 njih.

- Ono što ne volim u svom poslu to je kada „smo na zahtjev”, kada se od nas samo nešto traži – uputnica ili recept. Bez pregelda to naprosto nije nešto što je prihvatljivo. Najveći je broj specijalističkih uputnica, a razlog je dijagnostika, bilo da se radi o radiološkoj ili medicinsko biokemijskoj dijagnostici, istaknula je Vesna Šunjić, specijalistica obiteljske medicine iz Vodica.

Broj dijagnostičkih pretraga se povećao, a obiteljskim liječnicima vraćaju se i oni koji, zbog lista čekanja, odlaze privatnicima.

- Privatni sektor generira jako puno uputnica jer nisu limitirani racionalnošću onoliko koliko smo mi koji imamo ugovor s HZZO-om. Dakle uvijek se traže skuplje pretrage, više pretraga da bi se olakšala dijagnostika. Naša nacija stari, a kako nacija stari sve je više kroničnih bolesti, istaknula je Branislava Čilić, specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba.

Liječnici su prošle godine izdali više od 12 milijuna i 600.000 uputnica, a sve ih je više i u pedijatriji i u ginekologiji.

- Ono što možemo zamijetiti kad govorimo o nekim preventivnim aktivnostima, ultrazvucima ili papa testovima - po broju ponovljenih možemo govoriti da kod velikog broja žena postoje patologije, izjavila je Željka Draušnik, voditeljica Službe za javno zdravstvo u HZJZ-u.

Ginekolozima najčešće odlaze trudnice. Porazan i zabrinjavajuć je podatak da u prošloj godini gotovo milijun žena nije bilo kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!