Vukovarke na nalaze PAPA testa čekaju 6 mjeseci: "U bolnici imamo jednog citologa"

07:00 / 08.02.2022.

Autor: Marija Matoš/V.K./Regionalni dnevnik

Papa test spašava život

Papa test spašava život

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Papa test važna je preventivna pretraga za žene jer može u ranoj fazi otkriti karcinom vrata maternice. I dok se rezultati u većini primarnih ginekoloških ordinacija čekaju u prosjeku 3 tjedna, Vukovarke svoj nalaz dobiju tek nakon 6 mjeseci. Razlog je tome manjak stručnjaka iz područja citologije u vukovarskoj bolnici.


Koliko je važno na vrijeme dobiti nalaz PAPA testa, zna Vukovarka Biljana. Ta joj je pretraga prije 14 godina spasila život. 

- Ja mogu reći iz osobnog iskustva da sam ja u tih 6 mjeseci što danas žena čeka svoj PAPA test. Ja bila ozdravljena, znači, otkad je pokazano da je Cin 3, operacija i oporavak koji je trajao 3 mjeseca, ja sam bila zdrava osoba, rekla je Biljana Skoko iz Vukovara.

No, žene u Vukovaru nalaz čekaju pola godine. 

- U pet slučajeva kada smo dobili nalaz da je sumnja na karcinom, onda je nastao problem jer vi ne znate što se dogodilo u 6 mjeseci otkad smo mi uzeli taj obrisak pa do tog trenutka kad je došao nalaz, govori Anto Blažanović, dr.med., v.d. ravnatelja Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Uzorci odlaze na analizu u citološki laboratorij vukovarske bolnice. 

- Ja bih volio da to traje jedan dan, a ne 6 mjeseci, mi smo na to primorani, u bolnici imamo jednog jedinog citologa i jednog citologa na specijalizaciji koja je na porodiljnom dopustu te se završetak specijalizacije pomjera za najmanje godinu dana, možda i više, naglašava Anto Blažanović, dr.med. v.d. ravnatelja Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Kako bi se smanjio pritisak na vukovarsku citologiju, ginekologinja je zatražila odobrenje suradnje s drugim laboratorijima u zemlji. 

- Recite mi onda šaljite PAPA testove u kuvertu u Slavonski Brod, Čakovec, nije uopće bitno jer se to može, HZZO će platiti onom laboratoriju, ali ja moram imati tu mogućnost da ja to doista mogu napraviti, govori Mirjana Semenić Rutko, dr.med.specijalistica ginekologije i porodništva iz Vukovara.

Iz HZZO-a su na naš upit odgovorili priopćenjem.   

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upoznat je s problematikom koju navodite, no nisu zaprimljene pritužbe osiguranih osoba iz istog razloga. HZZO podmiruje troškove za obavljenu zdravstvenu zaštitu koja je indicirana od strane ugovornih liječnika, no nadležnost za organizaciju rada ima sama zdravstvena ustanova u kojoj se obavlja pretraga."

U bolnici u Vukovaru ističu kako su hitni slučajevi prioritet. 

- Ako ginekolog sumnja da se razvija nekakav proces na cerviksu da on može napisati hitno na uputnicu pa bi se taj obrisak pregledao unutar tjedan, 10 dana najviše i došlo do određenog saznanja, govori Anto Blažanović, dr.med., v.d.ravnatelja Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar

Sve druge pacijentice moraju čekati. Ili platiti analizu u privatnom laboratoriju da bi nalaz dobile za 10 dana. 

- Ja bih molila Ministarstvo zdravstva i Vladu RH da bi trebali povesti računa jer to je nečije zdravlje, to je nečiji život, naglašava Biljana Skoko iz Vukovara.

Koji može spasiti PAPA test. Godišnje od raka vrata maternice oboli 320, a umre 160 žena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!