U Dalju program Zaželi III pomaže kod nezaposlenosti žena

13.01.2023.

17:21

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Program "Zaželi"

Program "Zaželi"

Foto: HTV / HRT

Dalj je najveće naselje u općini Erdut. Ruralni je to prostor koji značajno zaostaje u razvoju u odnosu na druge dijelove zemlje. Osim iseljavanja i starenja stanovništva, problem je i nezaposlenost žena. Centar za mlade Dalj zato provodi program Zaželi III. Upravo im je odobren projekt na kojem radi 15 žena starijih od 50 godina, koje opslužuju 90 korisnika.

Već mjesec i pol Nada obilazi šest korisnika programa. Jedna od njih je i gospođa Nevenka, koja živi sama, djeca su joj daleko. Stoga joj društvo, a i pomoć jako dobro dođe.

- Donese mi drva, plati mi račune, lijekove, u trgovinu, snijega nema, nema što čistit, prošle godine je bilo snijega, malo smo čistili snijeg i to je to, kaže korisnica programa Nevenka Mandić.

- Napravimo ono što im je zaista najpotrebnije, a i najviše vole da im netko uđe u kuću, onima koji su sami, koji nemaju zaista nikoga, djeca su daleko, objašnjava sudionica programa Nada Čordašić.

Nadi je ovo drugi put da sudjeluje u programu Zaželi koji joj mnogo znači jer je dugo bez posla. Isto kao i Olgica Milinčić, koja nije radila od '91.

- Došla sam u te neke godine kad je teško naći posao i to mi jako puno znači, baš mi je dobro došao taj posao, kaže.

Upravo su žene starije od 50 godina i dugotrajno nezaposlene ciljana skupina ovog programa.

- To su žene koje su bez zaposlenja određeno vrijeme, prijavljene na zavod za zapošljavanje i one trenutno brinu o 90 korisnika, rekla je Milica Sevkić.

Program Zaželi jedan je od najuspješnijih hrvatskih projekata financiranih iz Europske unije.

- Ja mislim da je to jedan od programa koji je definitivno na terenu u lokalnim zajednicama, posebno ruralnim gdje vi do posla jako teško dolazite, koji je definitivno imao najviše uspjeha, ističe direktorica PORC-a Bojana Orsić.

Program Zaželi III u Dalju je počeo u listopadu prošle godine i traje 8 mjeseci. Žene su počele raditi s korisnicima 1. prosinca. I tako pomažući sebi - pomažu drugima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!