Svjetski tjedan svjesnosti o oralnom karcinomu

21.04.2023.

17:00

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

U Rijeci obilježili Svjetski tjedan svjesnosti o oralnom karcinomu i karcinomu glave i vrate

U Rijeci obilježili Svjetski tjedan svjesnosti o oralnom karcinomu i karcinomu glave i vrate

Foto: HTV / HRT

Danom otvorenih vrata Klinika za dentalnu medicinu i Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci obilježili su Svjetski tjedan svjesnosti o oralnom karcinomu i karcinomu glave i vrate. Tim je povodom na Klinici zainteresiranim građanima omogućen pregled usne šupljine bez narudžbe i uputnice.

Gospodin Žarko je, sa suprugom, iz Delnica jutros došao u Rijeku. Bez najave i uputnice, njih su dvoje, odlučili na Klinici za dentalnu medicinu obaviti preventivni pregled usne šupljine. 

- Sasvim slučajno smo to vidjeli na televiziji i išli smo u Rijeku, ne specijalno za to, nego usput, pa da i to obavim!, rekao je pacijent Žarko Vrbanac

Akcija je to kako bi se građane pozvalo na kratak i jednostavan pregled usne šupljine.

- Pružamo besplatne preglede kako bismo im vidjeli kakvo je stanje na sluznici usne šupljine, gdje potencijalno mogu nastati karcinomi i prepoznati potencijalne lezije koje mogu prijeći u karcinom, objasnila je prof. dr. Miranda Muhvić Urek, dr.med.dent., voditeljica odjela za oralnu medicinu na Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka. 

Rak usne šupljine je šesti najčešći oblik raka na svijetu. Posebno ranjive skupine su muškarci, pušači, konzumenti alkohola, osobe s oslabljenim imunosustavom i osobe koje u obitelji imaju oboljele. Statistički - Hrvatska nije iznimka.

- Otprilike se dijagnosticira oko 480 slučajeva godišnje. To možda i nije toliko velika brojka i činjenica je da se oni dijagnosticiraju u kasnijoj fazi, što ne bi bilo dobro u principu. Jednostavnim pregledom možemo dijagnosticirati karcinom u ranoj fazi, rekla je Muhvić Urek. 

Poražavajuće je što gotovo polovica oboljelih umre od te bolesti upravo zbog kasnog dijagnosticiranja, stoga se i pozivaju građani da izdvoje malo vremena za sebe i dođu na pregled kod specijalista oralne medicine, jer bi im to moglo spasiti život! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!