Autobiografija britanskog princa Harryja u ožujku na hrvatskom jeziku

01.02.2023.

19:51

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Autobiografija princa Harryja ruši rekorde prodaje

Autobiografija princa Harryja ruši rekorde prodaje

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Autobiografija britanskog princa Harryja trenutačno je najtraženija i najprodavanija knjiga na svijetu. U tri tjedna od objavljivanja, prodana je u milijunima primjeraka.

Osim tiskanog izdanja, knjiga "Spare", na hrvatskom "Rezerva", dostupna je i u digitalnom, ali i audio izdanju koje čita sam princ. Ubrzano se prevodi i na hrvatski, doznali smo kada će biti u prodaji.

Autobiografija ruši rekorde prodaje


Autobiografija princa Harryja ruši rekorde prodaje diljem svijeta, a ubrzano se prevodi i na hrvatski jezik. No je li hrvatska javnost uopće zainteresirana za autobiografiju princa odraslog u zlatnom kavezu.

Neshvaćeni princ prisjetio se trenutka nakon sprovoda princa Philipa kada je u vrtu čekao oca i brata s kojima je silno želio razgovarati, međutim, kada su došli, shvatio je da ne žele čuti njegovu stranu priče.

- U jednom trenutku čovjek razmišlja je li to najduža psihoterapija na svijetu, je li to neka psihoterapija koju on mora iznijet na petsto stranica, kazala je novinarka Nada Mirković.

video thumb

Od ožujka i u hrvatskom prijevodu


Progovorio je i o napadajima panike, opijanju i drogiranju, a život mu je obilježio gubitak majke kada je imao dvanaest godina.

Autobiografiju princa Harryja napisao je pisac iz sjene, pitka je i brzo se čita, a kako bi hrvatski prijevod što prije bio na policama knjižara, angažirana su tri prevoditelja.

- Ono što je meni osobno upalo u oko pri prevođenju jest do kojih je mjera morao ići da bi se zaštitio, poručio je prevoditelj Goran Glamuzina.

- On kaže, nikada nije imao uz sebe gotovinu, nikada nije imao kreditne kartice, nikada nije nešto kupio preko interneta, dodala je urednica u VBZ-u Sandra Ukalović.

Palača ni službeno ni neslužbeno nije komentirala nijedan navod princa Harryja, pa je sada pozornost usmjerena na pitanje hoće li Harry i Meghan biti pozvani na krunidbu kralja Charlesa, što prema mišljenju poznavatelja prilika u kraljevskoj obitelji, može biti i prigoda za pomirenje.

No za to ćemo pričekati svibanj, a do tada cijeli svijet čita memoare mladog princa, od ožujka i u hrvatskom prijevodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!