"Cvrčak i mravica" - prvi hrvatski cjelovečernji animirani film u 3D tehnologiji

27.12.2022.

20:25

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

"Cvrčak i mravica" - prvi hrvatski cjelovečernji animirani film u 3D tehnologiji

"Cvrčak i mravica" - prvi hrvatski cjelovečernji animirani film u 3D tehnologiji

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Idućeg četvrtka, 5. siječnja, u naša kina stiže prvi hrvatski cjelovečernji animirani film u 3D tehnologiji, "Cvrčak i mravica". Riječ je o do sada, jednom od najambicioznijih domaćih filmskih projekata, a o njegovoj atraktivnosti svjedoči već dogovorena distribucija u 40 zemalja. Naša ekipa ekskluzivno je zavirila u studio u kojemu je film nastao, gdje smo upoznali i glavne autore.

Ket je bezbrižan glazbeni cvrčak. Antoneta princeza mravljeg carstva u kojemu je glazba zabranjena. Njihov susret mijenja oba svijeta - u prvom hrvatskom 3D animiranom cjelovečernjem filmu ''Cvrčak i mravica''.

- Ponekad se dovodi u vezi sa projekcijskim tehnikama u kinima, to nisu iste stvari, mi nemam naočale, mi imamo virtualni svijet koji je nastao u virtualnom prostoru, rekao je Dino Krpan, suredatelj i supervizor postprodukcije.

- 3D animacija omogućava više mogućnosti, zanimljivije kadrove, bržu produkciju, jer se ne slaže više sličica na sličicu, niti se crta kao nekad, nego drugačije se obrađuje i evo u mom slučaju - daje slobodu, istaknuo je Luka Rukavina, redatelj.

Prvo su snimani dijalozi glumaca, prema njima se tek radila animacija.

- Kad sinhroniziras neki strani, američki crtić onda traže da ostaneš dosljedan njihovoj interpretaciji, što je u redu. Ovdje je proces potpuno drugačiji pritom zabavniji, kreativniji, rekao je Filip Vidović, uloga mrava Anteodora.

- Mi smo došli, a crtića još nije bilo. I mislila sam: Što se sada događa? Ne, kažu, imate tekst, imamo kameru koja nas snima znači fizički i glas nam snima i idemo. S Lukom smo sve isprobavali, ajde sad ovako, ajde sad onako, tako da su oni sve naše pokrete utjelovili u liku, rekla je Katarina Madirazza, uloga mravice Antene.

- Ja filmu predviđam lijepu budućnost, pa tako tko god drugi bude radio, će zapravo nas sinhronizirati što je jako lijepa situacija jer to se gotovo pa nikad ne događa, dodao je Marko Petrić, glavna uloga cvrčka Keta.

I Mladen Vasary, jednom od posljednjih uloga - dao je svoj doprinos. Iza filma krije se obiteljska posveta kćeri, a ideja se rodila prije 13 godina, nakon kazališne Ezopove verzije Darka Bakliže.

- Krenuli smo u produkciju baš zbog nje, da joj poklonimo, da može imati i svoj crtić. Međutim, evo prošlo je toliko vremena da je ona baš jučer proslavila 18 rođendan, rekla je Jadranka Soviček Krpan, dizajn produkcije.

Uz dogovorenu distribuciju u gotovo 40 zemalja i preporukom Ministarstva znanosti i obrazovanja za nastavni program, čeka se ulazak u kina. Uvertira je već vani - spot glavne glumice Tare Thaller.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!