Dubrovčanin izrađuje brodove od Lego-kockica

29.11.2022.

07:01

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/B.A./HRT

Marin Njirić sa Skalom

Marin Njirić sa Skalom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dubrovčanin Marin Njirić od Lego-kockica konstruira i izrađuje brodove. Završio je brodogradnju i strojarstvo u Zagrebu, radio neko vrijeme na fakultetu, a zatim kod Rimca kao konstruktor u odjelu razvoja - no odlučio se vratiti u rodni grad i u igri s nećacima počeo slagati brodove od kockica. 

Priča o brodovima od kockica započela je spontano kroz igru. 


- Na kompjuteru postoji program za slaganje kockica i rekao sam - idemo napraviti nešto što nitko drugi nema. Kako sam iz Grada, rekao sam - idemo napraviti Skalu, kaže Marin.


Skala je brod koji već 50 godina spaja Lokrum s gradom, dovoljna je bila njezina slika i malo kreativnosti. 


- I počeo sam slagati kockice tako malo po malo na kompjuteru i završio prvi dizajn, i rekao - to nije loše. Kompjuter je zgodan jer nudi sve dijelove koji su potrebni u tim bojama, postoje butige kod kojih se mogu kupiti kockice, sve smo naručili i par mjeseci kasnije sastavili prvu Skalu, kaže Marin.


Uspjeli su - od 1350 kockica nastao je brod za koji ga vežu lijepe uspomene. No bilo je prezahtjevno za malog nećaka da se sam upusti u izradu Skale kompjuterski, zato je za njega osmislio gusarski brod od 128 kockica. Nazvali su ga Kosmeč.


- Onda sam na kompjuteru složio prvu verziju, malo to dorađivao, naručio sve kockice i napravili smo brodić koji je stvarno zgodan, kaže.


A djeca ga i na računalu i od pravih kockica mogu lako složiti. Tako je Marijan došao na zamisao da pokrene radionice za djecu.


- Na kompjuteru mogu slagati tako u 3D-u i polako se učiti konstruiranju na računalu. Ako će poslije biti inženjeri, bilo da rade građevinu, arhitekturu ili da idu konstruirati u Rimac automobile, mogu to iskoristiti kao predznanje, uvod u računalni dizajn, ističe Marin.


Za njegove brodove zainteresirala se jedna kineska tvrtka s kojom je sklopio posao prodaje seta za izradu Kosmeča i Skale. Već razvija dizajn za nove brodove i možda igru pretvara u profesiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!