Let 3 i HRT-ova Eurosong delegacija putuju u Liverpool!

28.04.2023.

09:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Let 3 na zlatnom traktoru

Let 3 na zlatnom traktoru

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Sutra za Liverpool putuje HRT-ova delegacija na posljednje pripreme za Eurosong. Let 3 sa sveprisutnom Mamom ŠČ nastupit će 9. svibnja na prvoj polufinalnoj večeri, ako je suditi prema reakcijama ljubitelja Eurosonga diljem Europe, naši bi se predstavnici mogli naći i u finalu - 13. svibnja. 

Kako teku završne pripreme pred natjecanje, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska doznali smo od šefa hrvatske eurovizijske delegacije Tomislava Štengla:

- Spremni smo, koliko možemo biti. Napravili smo sve što je trebalo. U suradnji s produkcijom BBC-ja smo sve izdogovarali. Prije dva dana nam je stigao i pretpregled nastupa koji nas je oduševio. U usporedbi s prošlogodišnjom produkcijom u Italiji, na tadašnjem pretpregledu nastupa, koji uvijek stiže nekoliko dana prije prve probe, nismo znali što se dešava, kao da je netko tek postavio scenografiju, dok je ovaj BBC-jev izgledao stvarno dobro, angažirali su statiste koji su skinuli koreografiju, čak su i tekst znali pjevati, tako da je izgledalo kao da smo na samoj sceni, rekao je na početku razgovora Tomislav Štengl

Iako prošlogodišnji pobjednici bili Ukrajinci - Kalush Orchestra s pjesmom "Stefania", već je dobro poznato da je zbog rata u toj zemlji domaćinstvo preuzela Velika Britanija. Bit će to rekordni deveti put da je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin natjecanja, zadnji put je to bilo u Birminghamu 1998. godine, a posljednji put kad se natjecanje, pak, nije održalo u zemlji pobjednici natjecanja je bilo davne 1980. godine.

- Solidarnost s Ukrajinom je bila velika, mnogi su ponudili domaćinstvo, ali logika EBU-a je bila da krenu po redu, a Velika Britanija osvojila je lani drugo mjesto. Naravno, BBC je jedna od najjačih televizijskih kuća u svijetu, njima to ni tehnološki, ni kapacitetima to nije problem izvesti. U tjedan dana imaju krunidbu kralja. što je za njih daleko veći događaj, a onda imaju dva tjedna produkcije Eurosonga. Te tri večeri u Liverpoolu donose prožimanje britanske produkcije s ukrajinskom temom - neki ukrajinski voditelji će voditi i sam show, u produkciji će stalno biti prisutan neki element koji vuče prema Ukrajini, kaže Štengl.

Tako će, primjerice, sve razglednice kretati s neke lokacije u Ukrajini, gdje se moglo snimati, i potom će gledatelje odvesti u zemlju natjecateljicu, u našem će slučaju to biti Mrtvi kanal u Rijeci, a potom završava u Liverpoolu.

- Pokušali su Ukrajinu što više uključiti, tako da je i njihova javna televizija koproducent i mnogi članovi produkcijske ekipe i volonteri u Liverpoolu su Ukrajinci jer želja je da ovogodišnji Eurosong ne bude samo britanski proizvod nego i zajednički napor s Ukrajincima, istaknuo je Štengl.

Na tom je tragu i ovogodišnji moto "Ujedinjeni glazbom" ("United by music").

- Iako je Eurosong apolitičan, događaji u Ukrajini imaju veliki utjecaj, lani su zasigurno utjecali na pobjedu, a možda će i ove - Ukrajinci su ponovno favoriti za jedno od prva tri mjesta, publika koja glasa može odnijeti prevagu, napominje Štengl.

EBU je najavio krajem prošle godine i velike promjene u samom glasanju na Eurosongu:

- U polufinalu više nema glasanja žirija. Žiriji će glasati u TV-centrima, ali to je samo rezervna varijanata za slučaj da dođe do nekakve tehničke greške. Tako da načelno u polufinalima glasa samo publika, dok se u finalu opet vraća stari sustav - 50 posto bodova daje žiri, a 50 posto publika. Ove je godine u segmentu publike dodan element koji radi prevagu, a to je mogućnost da glasaju i zemlje koje se ne natječu, objašnjava Štengl.

Ukupno će nastupiti 37 zemalja, što je najmanji broj sudionica od 2014. godine, a od natjecanja su odustale Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

- Nastup Leta 3 je konceptualno isti. Neki elementi su se morali mijenjati jer su naša i njihova scenografije neusporedive po veličini. Morali smo mijenjati koreografiju, pa je to uzrokovalo promjenu sustava LED ekrana koji je kod njih također drugačije koncipiran. Sukus je ipak isti, nismo morali puno mijenjati. Priče o zabranama i problemima s EBU-om i BBC-jem nisu se ostvarile, rekao je Štengl i dodao da Let 3 dobro stoji na kladionicama i ima veliku šansu ući u finale.

Let 3 nastupa 7. u prvoj polufinalnoj večeri u utorak, 9. svibnja, a očekuje se da će dvije polulfinalne večeri i samo finale pratiti 160 milijuna gledatelja. Inače, pjesma Eurovizije je 2015. godine ušla u Guinnessovu knjiga rekorda kao godišnji natjecateljski televizijski program koji se najduže prikazuje. Natjecanje je održano svake godine od 1956., osim 2020. godine kada je natjecanje bilo otkazano zbog pandemije COVID-19.

Najavili su da će na 450 četvornih metara scene biti 220 četvornih metara pomičnih videoekrana i 1500 metara led svjetala što svjedoči o golemim scenskim zahtjevima.

BBC je čak dao mogućnost pratiteljima da putem e-mail adrese ESCFANVT@bbc.co.uk pratitelji pošalju pitanja izvođačima, a odgovori će se objaviti u izravnom televizijskom prijenosu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!