Hrvati će ove godine pohrliti na skijanje

28.12.2022.

07:02

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Hrvati će ove godine pohrliti na skijanje

Hrvati će ove godine pohrliti na skijanje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Iako je kriza itekako pogodila građane Lijepe Naše, prema sadašnjim pokazateljima, Hrvati će ove godine pohrliti na skijanje. Jedno je sigurno, neće se rušiti rekordi jer kupovna moć nije kao proteklih godina. Očekuje se da će na skijalištima Austrije, Italije, ali i zemalja u regiji biti između 80 i 100 tisuća naših građana.

Ako je suditi po gužvi u servisu, koji ujedno i iznajmljuje skijašku opremu, mnogi su se Hrvati nakon dvije pandemijske godine zaželjeli skijanja.

U putničkim agencijama, kažu, svi su podigli cijene u prosjeku od 15 do 20 posto.

- Prošli tjedan su već bili veći odlasci na ski otvorenje, sada nas očekuju Božićni i Novogodišnji tradicionalni odlasci Hrvata i onda tradicionalno opet u veljači kada je drugi dio zimskih školskih praznika, rekao je Dalibor Čanaglić, voditelj odjela skijanja u putničkoj agenciji.

No uštedjeti se može.

- Najbolje je ako se skijate tjedan dana godišnje opremu iznajmiti, znači ne morate kupovati. Najbolje je ići preko nekakvih agencija koje nude aranžmane sa skijaškim kartama pa opet tu povoljnije prođete jer oni imaju popust na ski karte, savjetovao je Damir Ilić, demonstrator skijanja.

Zahvaljujući uštedi na najmu skupe skijaške opreme, negdje možete nekoliko dana skijati.

- Ako govorimo za djecu to je ispod 100 kuna, dok govorimo za sedam dana to je nekih 350 za manje dijete, 400 za veće dijete, rekao je Ivica Franjko, serviser i iznajmljivač skijaške opreme.

Odrasli će proći malo skuplje. Na skijalištima slobodnih kreveta više nema, na veliku potražnju utjecali su i školski praznici koji se ove godine preklapaju s onima u Italiji, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, čiji građani imaju bolju kupovnu moć od nas.

- Naša preporuka kada se može proći puno i znatno jeftinije su termini 14 na 21 siječnja ili 21 na 28 jer to je jednostavno low season u skijaškoj sezoni kada hotelijeri su gotovo prazni kada su skijališta prazna jer nitko nema školske praznike u to doba, rekao je Čanaglić. 

Četveročlanu obitelj u nekom od skijališta u Austriji i u hotelu s 3 zvjezdice tjedan dana skijanja stajat će od 10.000 kuna pa više.

I škole skijanja bilježe sve veći broj prijava i polako se vraćamo na pretpandemijsko razdoblje. Skijaši će u novoj godini profitirati jedino zbog ulaska u Schengen jer na granicama više neće biti višesatnih čekanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!