"Klapa Skradinke" proslavila 25 godina postojanja

12.09.2023.

07:07

Autor: Barbara Štrkalj/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Jedna od najdugovječnijih ženskih klapa, "Klapa Skradinke" koncertom u Skradinu proslavila je veliki jubilej - 25 godina postojanja. Danas u klapi pjeva već druga generacija Skradinki, majke na kćeri rado prenose ljubav prema klapskoj pjesmi. Četvrt stoljeća njihova djelovanja obilježile su brojne nagrade te gostovanja diljem zemlje i kontinenta.

Dosljedne sebi, svom zvuku i glazbenom putovanju, Skradinke su zakoračile u 25. godinu postojanja.

- Svugdje gdje god idemo, idemo iz ljubavi prema pjesmi i prema svom mjestu kojeg promičemo. Ipak se mi zovemo Skradinke, govori Višnja Pulić, predsjednica Klape Skradinke.

S godinama i nastupima povezalo ih je i veliko prijateljstvo.

- Zaista mi je klapa dobro došla u svakom smislu i druženja i pjevanja i putovanja. Jako puno mi je klapa omogućila, naglašava Tatjana Zorica, Klapa Skradinke.

A danas ih vežu i obiteljske spone. Višnja i Tatjana ljubav prema klapskoj pjesmi prenijele su i na svoje kćeri.

- Od malih nogu od kad je krenula klapa, mama je uvijek vodila na probe. U početku smo kao djeca išli s njom, sjeća se Pavla Škugor, Klapa Skradinke.

- Zapravo, imamo sličnu priču. Obično to krene kao odlaženje na probe s mamom dok smo male skroz bile i nekako se ta ljubav sama tu stvori i rodi spontano, naglašava Tajna Zorica, Klapa Skradinke.

Dugogodišnjim glazbenim iskustvom klapi je, kao umjetnički voditelj, vjetar u leđa dao i Ivo Mikuličin. Posebno za njih napisao je pjesme 'Krka moja' i 'Scardono moja stara'".

- Klapska pjesma je ljubav, a Skradin i Skradinke su jedan od dalmatinskih simbola te ljubavi, tih 25 godina je 25 godina uspjeha, istaknuo je Ivo Mikuličin, umjetnički voditelj Klape.

Uspjeh klape potvrđuju i njihovi gosti.

- Nije se isto lako održati ženskoj klapi i muškoj, tako da su jubileji ženskih klapa i posebni i zasluženi, govori Hrvoje Lozančić, Klapa Cambi.

A klapa nastavlja svoje glazbeno stvaralaštvo. Vjerna svom Skradinu kao nepresušnom vrelu inspiracije!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!