U Tužnome uvijek veselo, pogotovo na Martinje

11.11.2022.

20:40

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/R.S.

Martinje, simboličan kraj vinogradarske godine

Martinje, simboličan kraj vinogradarske godine

Foto: HTV / HRT

Vinogradari i ljubitelji vina ovih dana neće propustiti proslaviti Martinje, simboličan kraj vinogradarske godine. Od večeras pa do nedjelje slavit će se u brojnim podrumima, vikendicama, klijetima. Najveselije je svakako u Zagorju.

Iako to možda samo ime mjesta ne sugerira u Tužnome je uvijek veselo, pogotovo za Martinje, za vinogradare je to pravi blagdan.

- Postoje neke zafrkancije pa kažu da je selo Tužno, pa zašto je tužno, tužno je poslije Nove Godine kad nestane u bačvama, vidite da smo za sada veseli, rekao je Ivica Pozder iz Udruge vinogradara "Sveti Antun", Tužno.

Pjevaju se tu autohtone zagorske pjesme, mladi su u narodnim nošnjama, a kuburaši iz Maruševca zaduženi su za razbuđivanje. 

- Ozarena su lica, veselje, bez obzira kakvo je vrijeme mi se veselimo jer je godina bila odlična, istaknuo je Božidar Pozder, vinogradar.

Vinari ističu da razloga za slavlje itekako ima, ovo je jedna od najboljih godina u povijesti.

- Grožđe je bilo izvanredno, zdravo, šećeri visoki, do sada koliko pamtim još nije bilo kvalitetno kao sad, naglasio je Franjo Lukač, Ledinec. 

Uz samo krštenje, obvezni dio ceremonije su šale, pošalice i neuobičajene molitve svetom Martinu. A uz dobru kapljicu tu su bili i zagorski specijaliteti.

- Danas je srnetina u pitanju, kuhamo uvijek nešto sa žlicom, pečemo kostanje i mošt, to vam je kao pariška moda, to se nosi, kazao je Damir Hosni iz Tužnog.

No ovi vinogradari su savjesni i u mladome vinu uživaju odgovorno.

- Vino je dobro i okrepa, ali nemojmo sjedati za volan, pazimo na sebe i druge, naglasio je Mladen Flajšman, Vidovec.

A veselo Martinje u Tužnome je tek počelo i slavit će se do nedjelje.

Ako i vi mislite zagledati vinskoj čaši u dno ovo će vas sigurno natjerati da promislite hoćete li s nedopuštenim promilima u krvi sjesti za upravljač. Naravno, riječ je o pojačanim policijskim kontrolama na cestama.

- Ja se nadam što manje prekršaja, naravno da ćemo dati sve od sebe da što više vozača i vozila nadziremo, a što će donijeti noć to ćemo vidjeti, rekao je Goran Medić, pomoćnik načelnika II. postaje prometne policije.

Najvažniji savjet za vozače je da ne voze pod utjecajem alkohola.

- Večeras se treba zabaviti, sačuvati glavu, organizirati se za prijevoz, prespavati ako je moguće, a zadnje što treba je sjesti za volan pod utjecajem alkohola, istaknuo je Medić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!