Na Bljak festu kuhala se zaboravljena jela pučke gastronomije

08.02.2025.

20:06

Autor: Mirela Hunček/V.M./Dnevnik/HTV/HRT

Poseban kulinarski užitak karnevalske udruge ponudile su posjetiteljima Omišlja na otoku Krku. Baš u vrijeme ručka na Bljak festu kuhala su se gotovo zaboravljena jela pučke gastronomije.

O ukusima se ne raspravlja, a na Bljak festu u Omišlju ni o okusima. Karnevalske udruge, ugostitelji, lovačka i ribolovna društva pripremili su čak 5 tisuća porcija jela koja se mogu kušati u rijetko kojem restoranu.

- Pripremili smo oko 750 porcija tripica, ima tu bijelih bubrega, jetrica, maneštre od lignji, raznih burgera od hobotnice i crne svinje, crne banane kao desert, nabraja direktorica TZ-a Omišlja Andrea Orlić Čutul.

Svatko je mogao složiti jelovnik po vlastitum izboru, a za prvi slijed preporučena je tradicionalna dobrinjska juha.

- To je juha od kamika zasolinja sa crnim žličnjacima od sipe, kaže Lea Pandorić iz KU Kataroška iz Dobrinja.

Taj gastronomski festival neizostavan je dio mesopusnih događaja u Omišlju već 15 godina, a pokrenule su ga karnevalske udruge. ''Babani'' su ove godine uz svinjsku mast i čvarke na kruhu nudili i jelo nazvano - morski prasac.

- To su polpete od krakova hobotnice s pecivom sa svinjskim čvarcima, objašnjava Filip Andrašić iz KU Babani iz Omišlja.

Dok maškare i na ovaj način izražavaju svoju kreativnost, gosti iz Garešnice držali su se provjerene, tradicionalne recepture.

- Prigodno smo pripremili tri vrste hladetine da se predstavimo ovdje u Omišlju. To su jela koja su jeli naši stari i koja ne smijemo zaboraviti, a jedno od tradicijskih jela su i tripice ili fileki, kaže Zdravko Andri, ugostitelj iz Garešnice.

U Omišlju su se pripremala i jela za koja se mnogi se ne bi složili da su neukusna, poput gulaša od divljači, no onaj krčki sprema se s posebnim lovačkim začinima.

- Malo pomiješamo s rogovima starim iz šume, malo lišća bacimo, sve što vepar jede u šumi, otkriva Bojan Trbojević iz LD Šljuka iz Omišlja.

Ovogodišnje izdanje Bljak festa bilo je najposjećenije dosad, a takvi izazovi za nepca privukli su i posjetitelje iz susjednih zemalja.

- Omišalj je uvijek otvorenih vrata za sve posjetioce, zaista uživam u ovoj hrani i domaćem vinu, dojam je Svetlane iz Srbije.

- Inače smo svake godine tu. Jako je fino, super, odlično društvo, ambijent, bravo, poručila je Gordana iz Solvenije.

Ova neuobičajena karnevalska zabava pokazala se kao pun pogodak... Kući nitko nije otišao gladan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!