Obnova dubrovačke crkve s neprocjenjivim umjetničkim djelima

25.01.2021.

16:48

Autor: HRT

Obnova crkve Gospe od Danača u Dubrovniku

Obnova crkve Gospe od Danača u Dubrovniku

Foto: HRT / HRT

Kao rijetko koji grad na obali, Dubrovnik na svakom koraku ima znamenitost od čije povijesti ustuknete, a od ljepote zastaje dah. Među njima je i za širu javnost ipak nedovoljno poznata crkva svete Marije od Milosti iz 15. stoljeća na Dančama.

Ne zna se je li zanimljivija izvana ili iznutra, posebno njezina dva neprocjenjiva umjetnička djela. O toj vrijednoj kulturnoj baštini vode brigu sestre franjevke, ali bez obnove joj neće biti spasa.  


Stoljećima na udaru mora i soli crkvica Svete Marije od Milosti, među Dubrovčanima poznatija kao Gospa od Danača, treba obnovu. Sestre franjevke žele prije svega zaštititi dvije neprocjenjive umjetnine: poliptih Lovra Dobričevića iz 1465. i triptih Nikole Božidarevića iz 1517.godine. 

Pogledajte reportažu ekipa Vijesti iz kulture:


Jedinstveni je primjer da je umjetnina rađena za tu crkvu.

č. s. Katica Dabo, tajnica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika

č.s. Katica Dabo

č.s. Katica Dabo

Foto: HRT / HRT

- Jedinstveni je primjer da je umjetnina rađena za tu crkvu. Tu su zavjetni darovi, Dobričevićeva oltarna slika i oltarna pokrajnja slika Božidarevića, to su zavjetni darovi dubrovačkih vlastelina, ističe č. s. Katica Dabo, tajnica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.


U sklopu programa zaštite i očuvanja nepokretnih dobara Ministarstva kulture i medija osiguran je novac za prvu fazu sanacije unutrašnjosti crkve - prekid kapilarne vlage i desalinizaciju.  


No, to je tek dio potrebnih radova – valja osigurati i stabilne mikroklimatske uvjete kako bi se spriječilo propadanje kulturnog dobra, pa su se franjevke ponovno prijavile na natječaj.  


Obnova crkve Gospe od Danača

Obnova crkve Gospe od Danača

Foto: HRT / HRT

- Mi se nadamo novim sredstvima jer je zaista potrebno u drugoj fazi odstraniti cijelu žbuku. Ona je u dosta lošem stanju, trebalo bi dignuti svu žbuku – i zidove i strop, elektroinstalacije su stare i derutne, napominje č. s. Darija Jovanović, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika.


Sanaciju treba i kamena plastika: Na ulazu u crkvu je reljef Bogorodice s djetetom sa škropionicom koja je dosta oštećena uslijed blizine mora i soli, kaže č. s. Darija Jovanović. 


Čuvarice svetišta i umjetnina žele sačuvati vrijedno kulturno blago za buduće generacije. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!