10:08 / 01.04.2021.

Autor: Hina/AFP

"Igra prijestolja" seli na kazališne daske

Snimanje "Igre prijestolja" u Dubrovniku

Snimanje "Igre prijestolja" u Dubrovniku

Foto: Grago Jelavić / PIXSELL

"Igra prijestolja" seli na kazališne daske i autori adaptacije očekuju da će postati hit teatara na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayu.

Zadaću kazališne adaptacije preuzeli su Britanci, dramaturg Duncan MacMillan i redatelj Dominic Cooke, a prve predstave očekuju se 2023. godine.


U adaptaciji surađuju s ocem književne sage, američkim piscem Georgeom R. R. Martinom po čijem je književnom serijalu "Pjesme leda i vatre" snimana kultna televizijska serija.


Radnja predstave bit će turnir u Harrenhalu, nekih 17 godina prije prve sezone televizijske serije HBO kanala.

- Malobrojni su oni koji su znali da slijedi krvoproliće kada su se plemenite obitelji i puk okupili u Harrenhalu da bi pratili najbolje vitezove kraljevstva na velikom turniru, objašnjava George R. R. Martin.


U kazališnoj predstavi "pojavit će se mnogo najpoznatijih likova" iz književne sage i uspješne tv serije koja se snimala osam sezona, među ostalim i na lokacijama u Hrvatskoj, te emitirala od 2011. do 2019.

Dramaturg Duncan Macmillan već se okušao u adaptaciji za kazalište romana "1984" Georgea Orwella i "Stakleni grad" Paula Austera.


- Naš je san postaviti Westeros (imaginarno mjesto u kojem se odvija "Igra prijestolja") na Broadway (u New Yorku) i na West End (kazališnu četvrt Londona), ali i u Australiju", rekao je George R. R. Martin koji je počeo raditi na tom projektu prije pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!