17:41 / 02.09.2021.

Autor: Sandra Lacković/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Na glini se može i svirati

Edukativno-eksperimentalne radionice u Konavlima

Edukativno-eksperimentalne radionice u Konavlima

Foto: HTV / HRT

Kupa kanalica, odnosno crijep dubrovačkih krovova izrađuje se od gline. Na edukativno-eksperimentalnim radionicama u Konavlima, djeca su naučila da se na glini može i svirati.

Bratec Martin na posudicama. Na inicijativu profesorice Kristine Kojan Goluža Muzeji i galerije Konavala u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Udrugom Baština organizirali su edukativno eksperimentalnu radionicu za djecu - o glini, kupama kanalicama i glazbenim tonovima.

- Radili su tehnikom ručnog modeliranja i ukrašavali sa raznim grančicama, drvenim alatima i slično, kaže Glorija Loborec, dizajnerica keramike.

- Napraviti razne posude od gline i male kupe, to peći nekoliko puta na različitim temperaturama i vidjeti da li se može proizvest neki zvuk, objašnjava Jelena Beželj, Muzeji i galerije Konavala.

Posudice su poredale od najvišeg do najnižeg tona i zasvirale.

- Mogu reći da sam stvarno iznenađen kako smo svirali pjesmicu, one su to bolje od mene, svaka im čast kako su zapamtile pjesmicu, rekao je Maro Zajec.

Od kupe kanalice pa do metalofona - i nama je bilo otkriće što se sve može izraditi od gline.

- Radili smo sa glinom razne zdjelice i kupe na ovoj radionici, kaže Sara.

- Svirale smo s zdjelicama, svirali smo Bratec Martin, rekla je Rubi.

- Naučila sam svirat i bilo mi je super, dodaje Cvijeta.

Ovo je tek dio edukativnih radionica koje su tijekom ljetnih mjeseci održavale za male Konavljane u Pridvorju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!