Četveroručno slikarstvo u zagrebačkoj Laubi

22.02.2021.

12:54

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Izložba ‘Acqua Alta’

Izložba ‘Acqua Alta’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Laubi je otvorena neobična izložba ‘Acqua Alta’. Riječ je o suradnji jednog od najpoznatijih slovenskih slikara, dobitnika Prešernove nagrade 2013. Marka Jakše, nizozemskog glazbenika i performera Pierrea Tola te našeg, pulskog umjetnika Bojana Šumonje.

Umjetničke suradnje posve su uobičajene, ali slikarstvo u tzv. četiri ruke vrlo se rijetko može vidjeti. Istranin Bojan Šumonja i Slovenac Marko Jakše zajedno potpisuju seriju fantastičnih slika koje su nastajale u malom slovenskom selu Mohorju i jednoj napuštenoj pulskoj kući. Rezultat njihove suradnje pogledajte u priči naših Vijesti iz kulture:

- Kretali smo u pojedine slike totalno spontano, nismo se niti dogovarali. Kod pojedinih radova smo imali čak i neke skice, neke stvari smo radili pola - pola, neke stvari smo dogovarali u hodu, kaže slikar Bojan Šumonja.


Rezultat su impresivne kompozicije u kojima se stapaju njihovi umjetnički senzibiliteti - oba u dijalogu s nadrealizmom. Katran, lak, ulje na ceradi - neobičan je izbor materijala koji zaokružuje poetiku izložbe, a motivi i mogućnosti tumačenja čine se beskonačnima.


- Od pop-kulture, raznih supkultura, povijesti, legendi, religijskih motiva iz najrazličitijih religija, nabraja kustosica izložbe Lana Harjaček.


Uz slike, tu su i audiovizualne instalacije nizozemskog umjetnika Pierrea Tola.


- Kokice su tu jer živimo u pop-kulturi, a vrata smo Šumonja i ja premjestili iz svojih kuća i napravili nova - u motivu vala pod kojim šumi more u susretu s kamenjem. Ove su instalacije soundtrack slikama, druženju, ali sadržavaju i priču o potonuću, objašnjava Pierre Tol.

Zajednički, ali i samostalni radovi trojice umjetnika u Laubi se mogu razgledati do 11. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!