Kako je nastajao nagrađivani film 'Slice of life'

15.02.2021.

12:01

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/HRT

Nagrađivani film 'Slice of life'

Nagrađivani film 'Slice of life'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kod nas je malo žanrovskog filma, posebno znanstvene fantastike, a film nastao starim tehnikama snimanja, s maketama i mat slikama, danas je prava rijetkost u cijelom svijetu. 'Slice of life', jedinstveni projekt entuzijastičnih filmaša Luke Hrgovića i Dina Juliusa, od premijere prije dvije godine već je itekako prepoznat. 

U Laubi je otvorena sjajna izložba na kojoj se, uz film, predstavljaju makete, slike, kostimi i ostali rekviziti iz filma. Pogledajte priču Vijesti iz kulture:

Na vlažnim, mračnim i opasnim ulicama futurističkog Los Angelesa, usamljeni diler pokušava prikupiti kredite za kartu do nedostižnih Off World Islandsa, utopijskog raja u kojem se nada ostvarenju novog početka - ali u trag mu ulazi korumpirani policajac.


Siže je to kratkog filma 'Slice of life', koji je 4 godine nastajao u maloj garaži iznad Vrapča. Svi specijalni efekti postignuti su na starinski način - bez računalnih simulacija.

- Kako smo mi inspirirani s filmovima iz 1980-ih godina, poput Bladea Runnera, očigledno, ali i ostalih - Aliena, Terminatora i tako dalje, htjeli smo taj proces isprobati, naučiti nešto i probati taj feeling uloviti kakav su imali ti filmovi iz tog perioda, ističe Luka Hrgović, koredatelj, koscenarist i koproducent filma 'Slice of Life' koji možete pogledati na YouTubeu kanalu filma.

Makete su nastajale od starih računalnih dijelova i sličnog elektroničkog otpada koji su im donosili prijatelji. Distopijski L.A. zaokružila je još jedna zaboravljena tehnika - matte slike Stipana Tadića, a u budućnost su se vratili i ovim znanstvenofantastičnim autom - Citroënom BX iz 1980-ih.

- Autori su išli u minuciozne detalje, oni su stvarno svaki komad rekvizita vrlo detaljno izradili, proučili, promislili i mislim da se to vidi. Nevjerojatno je, kad čovjek gleda film i nakon toga prošeće izložbom, povezati da je to zapravo ista stvar, komentira kustosica izložbe Lana Harjaček.

Već višestruko nagrađivan, prikazivan od Japana, preko Novog Zelanda do SAD-a - ovaj je entuzijastični projekt stvorio vjernu publiku diljem svijeta. Mnoge će razveseliti da se planira i dugometražna varijanta.


- Za dugometražni film će se vizualno estetika malo proširiti i udaljiti od Blade Runnera. Idemo više na brutalizam i idemo više na neku asocijaciju na Jugoslaviju, ali dramaturški će biti sličniji Guyu Ritchieju, braći Coen, Tarantinu - bit će neka satirična priča u okviru SF-a, najavljuje Dino Julius, koredatelj, koscenarist i koproducent filma.


Jedinstvena izložba u Laubi traje do 11. ožujka, a film, kao i osebujni proces iza kulisa, dostupan je i na YouTubeu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!