Od sv. Vlaha do Bollywooda, neraskidiva veza od 15. stoljeća

23.02.2023.

17:39

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT

Indijski tjedan u Dubrovniku

Indijski tjedan u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Tjedan Indije u Dubrovniku nudi bogat i raznolik program. Posebnu pozornost izazvala je plesna skupina koja izvodi suvremene, ali i tradicionalne indijske plesove.


Plesni ansambl Bhoomika dubrovačku je publiku odveo na zanimljivo putovanje kroz povijest Indije. Plesači skupine osnovane prije 50 godina izveli su opus vlastitih, suvremenih, ali i tradicionalnih indijskih plesova.

- Indijsku tradiciju interpretiramo na svoj način. Došli smo predstaviti Indiju, stoga smo odabrali različite segmente života u Indiji kako bismo ga što bolje dočarali vama u Hrvatskoj, rekao je koreogrf Barath Sharma.

Na predavanjima, plesom, filmovima predstavit će se indijska kultura, običaji, gastronomija.

No veze Dubrovnika i Indije sežu daleko u prošlost. Dubrovački trgovci i pomorci onamo su stigli još u 15. stoljeću i osnovali koloniju. U pokrajini Goa izgradili su crkvu posvećenu svom parcu. Nedavno je obnovljena na inicijativu Dubrovčana. 

- Tako velika zemlja s jednom tako malom zemljom kao što smo mi ne može se mjerit sa stanovnicima i površinom, i razmjena kulturnih iskustava, privrednih, znanstvenih. Ako smo za to bili sposobni u 15. stoljeću, mislim da smo i u 21., kazala je Marija Radonić, predsjednica Hrvatsko-indijskog društva prijateljstva Dubrovnik.

Od svetoga Vlaha do Bollywooda. Posljednjih godina, naime, sve više Indijaca želi posjetiti Dubrovnik zbog filmova koji se ovdje snimaju.

- Lani u veljači poznata indijska producentska kuća u Dubrovniku snimala film koji će se ove godine početi prikazivati. Stoga očekujem porast broja turista iz Indije jer ljudi žele uživo vidjeti mjesto koje gledaju na filmskom platnu, rekao je Raj Kumar Srivastava, indijski veleposlanik u RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!