Pisanice Dunje Palaverse su mala umjetnička djela

04.04.2023.

06:58

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnenik/HRT

Pisanice mala umjetnička djela

Pisanice mala umjetnička djela

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gospođa Dunja Palaversa iz Metkovića umirovljena je farmaceutkinja koja svake godine od uskršnjih jaja radi prava mala umjetnička djela. Pisanice izrađuje nekoliko mjeseci prije Uskrsa u svojem vrtu, kojeg je ovih dana posjetila i naša ekipa.

Ljubav prema ovom hobiju Dunja je otkrila još u srednjoškolskim danima. Kroz tridesetak godina nastala je zbirka jaja ukrašenih posebnim tehnikama koje je sama naučila. To je kaže - jednostavno nešto što voli i od Nove godine do Uskrsa sve je njezino slobodno vrijeme rezervirano za izradu pisanica.

Ukrajinska tehnika ukrašavanja


Pritom se koristi nezamislivim alatima, pa čak i zubarskom bušilicom. Da bi se oslikala ili izrezbarila osjetljiva ljuska jajeta potrebno je puno ljubavi, strpljenja i inspiracije, koje Dunji ne nedostaje. Ideje je tražila po časopisima. Dolaskom interneta počela se odmicati od naših tradicionalnih uzoraka pa je izučila posebnu ukrajinsku tehniku ukrašavanja, što ju je jako zaintrigiralo.

- Jaja se bojaju u više boja, pa sam morala dosta o tome čitati. Ne baratam s engleskim, pa mi je bilo teško to sve prevesti, objašnjava Dunja.

Svaka pisanica ima svoju priču


Guščja i nojeva jaja u Neretvi je teško nabaviti pa od prijatelja iz Slavonije svake godine prije blagdana dobije posebnu pošiljku. Svaka pisanica ima svoju priču. Svoja djela prodavala je u humanitarne svrhe i pokazala ih na izložbi. Fotografije svih pisanica sakuplja u albumima, a svoje će znanje, kaže prenijeti i na svoje unučice.

Zbog njih je, priznaje, sve ovo dobilo veći smisao. Pisanice Dunje Palaverse glavna su tema svake godine u ovom kraju, a uživo doista oduzimaju dah. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!