Uoči Cvjetnice radionica pletenja maslinovih grana i izrade golubica od srčike smokve

01.04.2023.

09:32

Autor: Mariola Milardović Perić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Radionica uoči Cvjetnice

Radionica uoči Cvjetnice

Foto: HTV / HRT

Uoči Cvjetnice Gradska knjižnica Kaštela organizirala je uskrsnu baštinsku radionicu pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve. Polaznici radionice ponosno će ih ove nedjelje nositi na blagoslov na Cvjetnicu, u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Maslina je više od stabla. Ona je simbol mira, snage, plodnosti, izdržljivosti. Golubica se nakon potopa vratila na Noinu arku noseći u kljunu maslinovu grančicu, znak Božjeg pomirenja s ljudima. 

S maslinovim grančicama puk je pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori. Ona je i dio naše tradicije. Baš kao i pletenje maslinovih grančica za Cvjetnicu. Zaboravljena vještina, koju će spretni prsti uspješno svladati uz dobre učitelje.

- Tražimo prave listove koje ćemo umatati i s pomoću kojih koje ćemo isplesti granu, pokazuje Jasminka Bursić, knjižničarka.

- Za prvi put je dobro. Hoće li to biti tradicija, ne znam, ali ću to naučiti moju unuku, naglasila je Ljubica Topić iz Kaštel Sućurca.

Naučili su polaznici kaštelanske radionice i kako napraviti golubicu od smokvine srčike.

- Golubicu od smokvine srčike radili smo i u Solinu i ja sam ponosna što sam se vratila u djetinjstvo i ono što sam tada radila, pokazuje Mira Orošnjak iz Kaštel Sućurca.

- To je tradicija koja seže u davna vremena i potrudili smo se da je zadržimo, ističe Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela.

Ova će Cvjetnica, zahvaljujući kaštelanskoj knjižnici, biti još ljepša i tradicionalnija s upletenim maslinovim granama i bijelim golubicama.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!