17:41 / 20.10.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Politika je zagonetna, ali je u zagonetkama nema

Natjecatelje u zagonetaštvu i odgonetaštvu

Natjecatelje u zagonetaštvu i odgonetaštvu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždinski zagonetački klub je nedavno bio domaćin zanimljivog natjecanja na kojem se okupilo pedesetak natjecatelja u zagonetaštvu i odgonetaštvu. No, kažu nam organizatori - najvažnije je da se afirmira znanje i opća kultura te njeguje ljubav prema hrvatskom jeziku.

Križaljke, premetaljke, zagonetke stvaraju ovi ljudi. Odvjetnici, liječnici, profesori, ili tek - zanesenjaci. Oni ih oblikuju, ali i rješavaju. Minijaturna su to umjetnička djela - koja imaju stroga pravila i poredak. Lakše je križaljku ispuniti, nego je napraviti - uvjeravaju nas veliki majstori zanata.

- Sastavljanje kružaljki je nešto što volim najviše na svijetu, to je nešto predivno. Sretan sam što sam enigmatski urednik jer bi ja taj posao radio i badava. Sastavljanje križaljki se radi u jednoj atmosferi gdje si sam, sa papirom i olovkom. Nekad je bilo puno papira, puno ustajanja, danas nam internet mnogo pomaže jer su mnoge knjige na internetu, kaže enigmatski urednik Pero Glogoša.

U zagonetkama bez politike

Sati i sati predanog rada potrebni su da se napravi križaljka za primjerice pola stranice dnevnog lista. Teme su različite - no politika se ipak izbjegava, dodaje Ivan Čotić iz Zagonetačke udruge Vazak. Politiku, kaže ljudi koji rješavaju križaljke baš i ne vole. Traže odmak od dnevnopolitičkih stvari, ali zato prate sportska i kulturna događanja ali i situaciju oko pandemije i cijepljenja.

Nikola Faller, autor prve hrvatske križaljke

A da nema nesretne pandemije više bi se susretali i natjecali. Tako je nakon duljeg vremena Zagonetačka udruga Vazak povodom 50 godišnjice svojeg postojanja - organizirala državno prvensto u Varaždinu gdje su se okupili britki umovi iz cijele Hrvatske. Održat će se još jedna manifestacija - Fallerov enigmatski festival. Naime, Nikola Faller iz Pahinskog kraj Ivanca autor je prve hrvatske križaljke.

Dodajmo da su u Varaždinu nagrađeni oni najbolji i najkreativniji a uskoro slijedi i populariziranje enigmatike u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!