Nenad unatoč bolesti živi punim plućima i ostvaruje svoje snove

19.11.2021.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nenad Šimunko

Nenad Šimunko

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nenad Šimunko boluje od šećerne bolesti tip 1 od svoje šeste godine. Iako već više od trideset i jednu godinu stalno kontrolira razinu šećera u krvi, prehranu i aktivnosti - to ga nije spriječilo da živi punim plućima i ostvaruje svoje snove. On dokazuje da ljudi s dijabetesom mogu postizati i najveće sportske uspjehe.


Kad je s nepunih šest godina Nenad Šimunko obolio od šećerne bolesti tipa 1, njemu i njegovim se roditeljima doslovno u danu svijet u potpunosti promijenio.

- Tata je financijski priskrbljivao za obitelj, mama je brinula što ću jesti, kako ću se ponašati u školi, diskriminacije nije bilo. Svi su me prihvatili i sve sam to proživio bez ijedne komplikacije što je i meni neshvatljivo, rekao je Nenad Šimunko iz Čakovca.

Još od malih nogu želio je pokazati i dokazati da kronična bolest nije ograničenje, već poticaj. U sportu je vidio priliku. Nakon godina i godina treniranja 2012. odlazi na najteži triatlon na svijetu - trostruki IronMan.

- Ako ne bi imao ovu bolest, vjerojatno i ne bi istraživao granice u ovom sportu koje sam dostignuo. Želite svima koji boluju od dijabetesa dokazati da bilo u poslu bilo u sportu to vas mora pokrenuti, a ne zaustaviti, kazao je Šimunko.

Triatlon se održao u njemačkom Lensahnu i namjera je Nenada Šimunka da postane prvi triatlonac s dijabetesom koji je završio ovu utrku.

- To je triatlonska disciplina gdje se pliva 11,4 kilometara, zatim se odmah ide na bicikl od 540 kilometara i onda se tri maratona u kontinuitetu što je zajedno 126,6 kilometara, to traje dva dana, pojasnio je Šimunko.

Korak po korak - cilj je bio sve bliže. U pratnji svog oca Mladena, s hrvatskom zastavom u ruci Nenad Šimunko je u nedjelju oko 10 ujutro ispunio svoj san. Trostruki triatlon je odradio u 51 sat.

Danas - Nenad je ponosni član tima Novo Nordisk - globalne sportske ekipe biciklista oboljelih od dijabetesa. Redovito sudjeluju na utrci Cro race.

- Meni je drago da su oni odabrali nekoga iz Hrvatske koji će predstavljati triatlon tim, to je jedno super iskustvo uz njih i meni se život uz sport u potpunosti promijenio, rekao je Nenad.

Život mu se promijenio i uz obitelj koja mu je danas, zaključuje Nenad, na prvome mjestu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!