20:54 / 17.12.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Matijine 'sobne' jaslice ove godine još veće

Matijine 'sobne' jaslice ove godine još veće

Matijine 'sobne' jaslice ove godine još veće

Foto: Dnevnik / HTV

U naselju Tužno u Varaždinskoj županiji jedan je mladić i ove godine u svojoj sobi izradio vjerojatno najveće jaslice u Zagorju. Posjetili smo ga i lani, kada je obećao da će njegove jaslice biti još veće i bogatije, obećanje je ispunio.

Studira, radi, promovira svoje mjesto Tužno, glumi svetog Nikolu u dječjim vrtićima, a čak je i općinski vijećnik - Matiji Mihalini iz Tužnoga uistinu je moto "carpe diem".

- Ja sam po prirodi takav. Volim se baviti svačim i dati primjer ostalim mladima da budu drugačiji, da se aktiviraju, poručuje Matija. No ono na što je posebno ponosan krije se u obiteljskom domu, točnije u njegovoj sobi - impozantne jaslice. Sve je počelo prije pet godina.

Ljubav prema tome usadili su mu roditelji. Vidio je, kaže - kako tradicija izrade jaslica polako nestaje i želi to promijeniti. I tako već tjednima slaže kilograme i kilograme mahovine, piljevine, kamenčića - sve kako bi jaslice bile što slikovitije.

Jaslice su smještene u njegovoj sobi, a Matija spava na kauču. Ispunjen je i kaže - da mora i vani spavati ne bi mu bilo teško. Ove godine je dodao planinu, potočić, crkvice - jaslice više nisu samo u sobi već i u hodniku. Ponosno svojih ruku djelo pokazuje susjedima, mještanima.

No neće Matija na ovome stati - dogodine ima još radikalnije planove - zbog jaslica možda sruše i zid, a možda će ih, kaže - i u crkvi postaviti. Svi koji se žele diviti najvećim jaslicama u spavaćoj sobi - dobro su došli u Tužno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!